Krediti
0

EIB pomaže manjim firmama u Jugoistočnoj Evropi

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Dio dugo najavljivane kreditne potpore malom i srednjem poduzetništvu Srednje i Jugoistočne Evrope ostvarit će se raspodjelom 1,2 milijarde eura kredita Evropske investicijske banke putem grupe UniCredit.

Sveukupan iznos na raspolaganju ekonomijama zemalja od Hrvatske i Bosne i Hercegovine, preko Bugarske, Rumunjske, Srbije ili Makedonije je 24,5 milijardi eura. Njih će - osim razvojne banke EU koja plasira ukupno 11 milijardi eura - osigurati ili su već odobrili Svjetska banka i Evropska banka za obnovu i razvoj, prenosi Glas Amerike.

Riječ je o potpori malom i srednjem poduzetništvu - specijalnost ovih kredita je da su krojeni kako bi pripomogli izlasku iz krize brojnim firmama širom prostora Srednje i Jugoistočne Evrope.

Odobravaju se jednostavnije i brže od dosadašnjih, uz punu transparentnost procesa. Ističe se i da je to kreditiranje uz najpovoljnije uvjete na tržištu.

Ista je strategija potpore poduzetnišvu već počela davati prve trajne rezultate u ekonomijama Zapadne Evrope. Grupa UniCredit istovremeno će sredstvima Evropske investicijske banke kreditirati mala i srednja poduzeća u Austriji. Grupa je izabrana stoga što je razvila snažnu mrežu u zemljama Srednje i Istočne Evrope.

UniCredit s više od deset hiljada poslovnica djeluje u 22 evropske zemlje i na još 27 drugih tržišta.

Mreža u Jugoistočnoj Evropi smatra se najsnažnijom u regiji, sa više od četiri hiljade poslovnica.

Pristup ovim sredstvima s mogućnošću stopostotnog kreditiranja projekata imaju firme sa manje od 250 zaposlenih. Krediti su na raspolagaju i većim frimama, onim od 250 do tri hiljade zaposlenih s tim da kredit pokriva maksimalno polovicu investicije.

Strategija plasiranja razvojnih kredita kroz posredničke banke smatra se korisnom stoga što banke poznaju i razumiju lokalna tržišta.