Investicije
2

EBRD u BiH za 15 godina uložila 1,5 milijardi eura

FENA
Evropska banka za obnovu i razvoju (EBRD) ima snažno patnerstvo s Bosnom i Hercegovinom, u koju je u proteklih 15 godina uloženo 1,5 milijardi eura, ponovio je danas predsjednik EBRD-a Suma Chakrabarti.

Nakon što je danas u Banjoj Luci potpisan Protokol o realizaciji druge tranše kredita EBRD-a za izgradnju autoputa Banja Luka – Doboj, dionica Prnjavor – Doboj, Chakrabarti je izrazio zadovoljstvo implementiranim projektima u entitetu RS te najavio saradnju na još nekim investicijama.

Ukupna vrijednost izgradnje te dionice autoputa je 180 miliona eura, a EBRD je odobrio preduzeću Autoputevi RS kredit od 150 miliona eura, uz garancije entiteta i države BiH.

Danas je formalno odobrena druga tranša tog kredita, odnosno 75 miliona eura.

EBRD je također investirao sredstva i u druge infrastrukturne projekte u RS, kao što je Maholjanska petlja, a imaju saradnju i s nekim lokalnim zajednicama.

Entitetska premijerka Željka Cvijanović je na sastanku u Banjoj Luci upoznala predstavnike EBRD-a i s projektima za poboljšanje poslovnog amijenta, te o danas utvrđenoj startegiji za borbu protiv korupcije u RS.

Bilo je riječi i o prevazilaženju posljedica nakon zvaničnog priključenja Hrvatske Evropskoj uniji, a Chakrabarti je rekao da postoji saglasnost da EBRD snažnije podrži izvozno orijentirane firme, kako bi što prije ostvarile uvjete za izvoz na evropsko tržište.

Dodao je da EBRD priprema i novu strategiju, s naglaskom na privatni sektor, mala i srednja preduzeća, općinska komunalna preduzeća, te posebno sektor energetike.

Entitetska premijerka je također potvrdila da će doći do korekcija plaća budžetskim korisnicima, kojima su početkom godine smanjenje za 10 posto.

U ponedjeljak će, kaže, biti poznato, na koji period će se to odnositi, a Vlada će pokušati da realizira najave da to bude druga polovina ove godine.