Investicije
1

EBRD: Manje birokratije i korupcije znači više investicija u BiH

Piše: E. G.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Predsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj Suma Chakrabarti i ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić u ime BiH, potpisali su ugovor o zajmu od pet miliona eura za rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže u općini Cazin.

Ministar Špirić je izjavio da su na današnjem sastanku razgovarali o kompletnim investicijama EBRD-a u BiH u vrijednosti od milijardu i 400 miliona eura u oo 100 projekata.

"Negdje oko 800 miliona tog novca je već realizirano kroz različite projekte u BiH. Ta saradnja se razvija kroz šest investicionih projekata, tri ugovora o državnim garancijama za projekte i u fazi pregovaranja i realizacije novih je 11 investicionih projekata. Danas su nas informirali i o novoj strategiji EBRD-a. Posebno smo razgovarali o potrebi regionalne saradnje i regionalnog investiranja, kao snažne karike integracije i približavanja zemalja regiona EU", kazao je Špirić.

Kreditom koji je danas potpisan finansirat će se izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže u općini Cazin. Kako je Špirić pojasnio, rok otplate tog kredita je 15 godina, sa grejs periodom od pet godina i kamatnom stopom od 0,5 posto.

"Ovaj novac će biti vraćen i grantovima Holandije i Švedske, u iznosu od 3,5, odnosno 2,5 miliona eura, čime će izgradnja vodovoda i kanalizacije u Cazinu biti riješena", kazao je Špirić.

Chakrabarti je novinarima danas kazao da EBRD i drugi međunarodni donatori ovakve projekte smatraju važnim za BiH.

"Ovim želimo tamošnjem vodovodnom i kanalizacionom preduzeću pomoći da pređu na komercijalniji način poslovanja. To uključuje i izmene tarifa koje će smanjiti velike razlike između korisnika preduzeća i pojedinaca. Projekat ima veliku vrijednost za lokalnu zajednicu i ekonomiju, kao i za domaćinstva", rekao je Chakrabarti.

On je dodao da je EBRD predan investiranju u BiH te da je do sada investirao blizu 1,5 milijardi eura u BiH te da su najveći investitor u BiH.

"Ove godine očekujem da ćemo investirati 150 miliona eura u BiH. Naša strategija koja obuhvata naredni trogodišnji period je sada u pripremimi. Do sada smo se više bazirali na obnovu zemlje, a sada će to više biti investiranje u privatni sektor. Infrastruktura je i dalje važna, ali je važna i investicija u mala i srednja preduzeća. U budućnosti jedan od oblika naše stradegije je i osnaživanje veza u regionu i ekonomska integracija regiona", kazao je Chakrabarti.

Međutim, da bi se doveli investitoru u BiH ona mora riješiti određene prepreke poput korupcije, pravosudnog sistema i birokratije, naglasili su iz EBRD-a.

Chakrabarti je najavio i ti da će EBRD zajedno sa BiH i drugim zemljama regiona organizirati investicijsku konferenciju na visokom nivou početkom naredne godine.

EBRD je ranije danas potpisao ugovor sa Raiffeisen Leasingom u iznosu također od pet miliona eura, kao i sa Raiffeisen bankom koji se odnosi na energetsku efikasnost, što je dio šire kreditne linije za zapadni balkan u ovoj oblasti. Delegacija EBRD-a će se sastati i sa premijerom FBiH Nerminom Nikšićem, a izmđeu ostalog. razgovarat će i o investiranju u Koridor 5C.