Investicije
13

EBRD je najveći institucionalni investitor u Bosni i Hercegovini

Anadolija
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija, koji je i guverner Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za BiH, rekao je danas u obraćanju učesnicima 22. godišnjeg zasjedanja Odbora guvernera EBRD-a u Istanbulu, da je EBRD najveći institucionalni investitor u Bosni i Hercegovini.

Lagumdžija je tokom obraćanja izrazio punu podršku aktivnostima EBRD-a u Bosni i Hercegovini, o kojima je upoznao prisutne, rekavši da je EBRD najveći institucionalni investitor u Bosni i Hercegovini, te da je tokom 2012. godine u BiH investirano 125 miliona eura, od toga 80 miliona u infrastrukturu, 23 miliona u industriju, trgovinu i poljoprivredu i 22 miliona u finansijski sektor. Naglasio je da je EBRD do sada investirao oko 1,5 milijardi eura kroz više od stotinu projekata s fokusom na infrastrukturni razvoj, podršku malom i srednjem poduzetništvu i jačanje finansijskog sektora, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Lagumdžija je istakao da je Bosna i Hercegovina, nakon što je bila zemlja sa najmanjim procentom iskorištenih odobrenih sredstava, sada zemlja koja je u protekloj godini operacionalizirala većinu odobrenih sredstava, te traži podršku Banke za provođenje novih razvojnih i investicionih projekata, a sve u cilju borbe protiv nezaposlesnosti i poboljšanja ekonomskog statusa građana BiH.

On je apostrofirao potrebu nastavka provođenja uspješnih projekata u BiH koje finansira EBRD, sa posebnim naglaskom na privatni sektor, kao i podršku energetskom sektoru koji ima veliki potencijal. Shodno tome, pozdravio je najavljene nove investicione aktivnosti Banke u našoj zemlji. Tokom obraćanja Lagumdžija je upoznao prisutne i sa neophodnim reformama koje je potrebno provesti u različitim sektorima u BiH u čemu će značajnu ulogu imati EBRD.

O potrebi modernizacije EBRD-a, Lagumdžija je govorio na okruglom stolu koji je održan o temi "Podrška rastu u vrijeme nesigurnog oporavka“. U tom smislu naglasio je potrebu većeg fokusiranja Banke na podršku malom i srednjem poduzetništvu (SME), veću fleksibilnost u sektorskoj orijentaciji i podršku ekonomskoj inkluziji.

Prvog dana zasjedanja delegacija Bosne i Hercegovine, predvođena ministrom vanjskih poslova Lagumdžijom se odvojeno sastala sa delegacijama EBRD-a, Evropske investicione banke (EIB), OPEC fonda za razvoj (OFID) i delegacijom Kuvajtskog fonda za arapski ekonomski razvoj.