Investicije
0

Dolazak na 4. SBF potvrdio državni ministar za finansijska pitanja UAE

Klix.ba
Obaid Humaid Al Tayer, državni ministar za finansijska pitanja Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) potvrdio je BBI banci dolazak i učešće na 4. Međunarodnoj investicijskoj konferenciji - Sarajevo Business Forum (SBF), koja će se 17. maja održati u glavnom gradu BiH.

Ugledni gost iz UAE na 4. SBF-u će zajedno sa Tun dr. Mahathir bin Mohamadom, četvrtim premijerom Malezije, Ali Babacanom, dopremijerom Turske i dr. Danilom Turkom, bivšim predsjednikom Slovenije predstaviti modele rasta i razvoja ovih zemalja.

Inače, ministar Obaid Humaid Al Tayer vlasnik je Al Tayer grupe, jedne od vodećih kompanija na Bliskom istoku u oblasti automobilske industrije, transporta, inžinjeringa, nekretnina, te distribucije i prodaje luksuznih proizvoda. U portfoliju Al Tayer grupe nalazi se nekoliko vodećih svjetskih brendova za područje UAE kao što su: Armani, Bvlgari, Banana Republic, Ford, Ferrari, Gucci, Gap, Harvey Nichols i Maserati. Osim ovoga, Al Tayer Grupa u svom sastavu posjeduje lance supermarketa, te pogone za proizvodnju preciznih alata, a u njenom sastavu nalaze se i ugledne turističke agencije.

Iako ovogodišnji Sarajevo Business Forum nije fokusiran na investitore, već na uspješne modele razvoja, učešće na SBF-u najavila je i delegacija državnog malezijskog investicijskog fonda "Khazanah Nasional“, te vodeći ljudi Saudijskog fonda za razvoj.

U fokusu 4. Sarajevo Business Foruma je izvlačenje zaključaka iz diskusija o uspješnim modelima rasta i razvoja predstavljenih kroz iskustva Malezije, Turske, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Slovenije, na čijim elaboracijama će se pokušati izvuči ideje i preporuke za Bosnu i Hercegovinu i region Jugoistočne Evrope.