Investicije
0

Dolar skočio 9,57 posto i prijeti evropskoj valuti

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američka je valuta u ponedjeljak vrijedila 1,2379 eura i 89,38 jena, što je uznemirilo upravitelje investicijskih fondova koji imaju puno imovine denominirane u eurima.

Od kraja prošle godine indeks dolara kojim se mjeri njegova vrijednost u odnosu na košaricu šest drugih valuta porastao je 9,57 posto, što je najbolji godišnji start u posljednjih pet godina.

No, u odnosu na ovogodišnju najviši nivo koju je dosegnuo 7. juna, indeks je, nakon ublažavanja zabrinutosti investitora zbog evropskog kraha, pao 3,5 posto.

Ipak, još treba pričekati dokaze da evropski plan spasa doista djeluje.

"Mi smo vrlo uplašeni vlasnici eura", izjavio je za Bloomberg John Taylor, koji upravlja 7,5 milijardi eura vrijednim hedge fondom, te dodao kako se nada da će aprecijacija evropske valute potrajati do avgusta.

"Nakon toga bi se euro mogao slomiti, baš poput situacije u Evropi", kaže menadžer Taylor.

Dolar je u ponedjeljak vrijedio 1,2379 eura i 89,38 jena, a jedino nije ojačao u odnosu na japansku, meksičku, kanadsku i singapursku valutu.

Prema Bloombergovim podacima, pobjednik među najtrgovanijim valutama u ovoj godini definitivno je jen, koji je u odnosu na dolar ojačao 4,1 posto, dok je u odnosu na meksički pesos i kanadski dolar ojačao 3,4 i 1,8 posto.

Jedina valuta koja je zabilježila veći pad od eura je danska kruna, čija je vrijednost pala 13,6 posto. Norveška i švedska kruna izgubile su 10,1 i 7,2 posto.