Investicije
0

Dogovorena saradnja FIPA-e i italijanskog instituta za vanjsku trgovinu

FENA
Direktorica Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) Jelica Grujić i direktor ureda Italijanskog instituta za vanjsku trgovinu u BiH Massimo di Giandomenico potpisali su danas u Sarajevu Memorandum o saradnji između ove dvije institucije.

U okviru uspostavljene saradnje, FIPA i Italijanski institut će nastaviti samostalno obavljati i unapređivati osnovne djelatnosti i usluge, a međusobno će se dopunjavati u oblastima koje su specifične za obje institucije, a sve radi stvaranja što povoljnijeg ambijenta za strane investicije, trgovinsku razmjenu i razvoj savremenog poduzetništva.

Prema Memorandumu, institut se obavezuje da će učestvovati u organizovanju prezentacija FIPA-e u Italiji, s naglaskom na sektorskim prezentacijama, da će pomagati FIPA-i u uspostavljanju kontakata s preduzećima i institucijama u Italiji, dok se FIPA obavezuje da će učestvovati, zajedno s institutom, u realizaciji zajedničkih projekata za podsticanje stranih ulaganja u BiH i izvoza iz BiH, da će staviti na raspolaganje svoje informacije o mogućnostima ulaganja u BiH, da će staviti na raspolaganje, bez naknade, adekvatan kancelarijski prostor u sjedištu FIPA-e u Sarajevu za rad jednog predstavnika ovog italijanskog instituta.

Memorandum je potpisan na period od godinu dana, uz mogućnost njegovog produženja sporazumom ugovornih strana.

Spomenuti institut je institucija vlade Republike Italije čiji je osnovni zadatak u BiH unapređenje saradnje između italijanskih i bh. preduzeća, saopćeno je iz FIPA-e.