Investicije
0

Direktor FIPA-e učestvovao na Investment Policy Forumu u Washingtonu

FENA
Direktor FIPA-e Gordan Milinić u utorak je učestovao na Investment Policy Forumu u Washingtonu.

U toku panela o sistemskom mehanizmu rješavanja otvorenih pitanja i problema investitora, Milinić je održao prezentaciju o praksi u Bosni i Hercegovini, Suradničkoj mreži za postinvesticionu podršku stranim investitorima, kao i reinvesticijama i zadržavanju postojećih stranih investitora u BiH.

Na poziv Grupacije Svjetske banke, direktor FIPA-e je prezentirao dobru praksu iz BiH i podijelio iskustva sa drugim učesnicima, s obzirom na odlične rezultate koje je Suradnička mreža ostvarila u prethodnom periodu.

Suradničku mrežu trenutno čine 27 članica (predstavnici općina, gradova, kantona i nadležnih entitetskih i državnih ministarstava), a planirana su dodatna proširenja i uključivanje novih članica.

Program postinvesticione podrške investitorima predstavlja prvi sveobuhvatni program sa ciljem motivacije postojećih investitora u BiH na reinvestiranje i poboljšanje veza sa lokalnom privredom.

Članice Saradničke mreže su u periodu januar 2013. - juni 2016. posjetile 240 kompanija, od kojih je 73,5 posto najavilo nova ulaganja, zatim je identificirano 520 otvorenih pitanja kompanija od čega je 129 (25 posto ) riješeno, za 195 se trenutno radi na rješavanju (38 posto), a 162 (31 posto) zahtijevaju duži vremenski period za rješavanje.

Upravo zbog toga, FIPA na osnovu ovog programa priprema svake godine izvještaj za Vijeće ministara BiH u kojem predlaže koje izmjene u zakonskoj i podzakonskoj regulativi moraju biti usvojene kako bismo podstaknuli nove i zadržali postojeće investicije.

Investment Policy Forum je organiziran na veoma visokom nivou, na kojem su učestvovali visoki zvaničnici Svjetske banke, predstavnici državnih institucija velikog broja zemalja, uključujući i Lisu Kubiske, zamjenicu pomoćnika državnog sekretara za međunarodne finansije i razvoj Sjedinjenih Američkih Država.

Nakon Foruma Milinić je održao radni ručak sa visokim zvaničnicima Svjetske banke na kojem se razgovaralo, između ostalog, o daljnjem unapređenju sistemskog mehanizma rješavanja otvorenih pitanja i problema investitora u BiH, kao jednom veoma uspješnom mehanizmu.

Također, direktor FIPA-e je ovom prilikom održao sastanke sa potencijalnim investitorima i informirao ih o konkurentnosti i profitabilnosti BiH, aktuelnim projektima i mogućnostima za ulaganje, saopćeno je iz FIPA-e.