Investicije
0

Direktor BBI banke učestvovao na sjednici Upravnog odbora Samita 100

FENA
Amer Bukvić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Amer Bukvić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Direktor BBI banke Amer Bukvić i član Uprave ASA Holdinga Eldin Hadžiselimović, inače članovi Upravnog odbora Samita 100 biznis lidera Jugoistočne Evrope, učestvovali su na sjednici UO Samita 100 koja je održana u Beogradu.

Na sjednici je dogovoren detaljni plan aktivnosti u cilju realizacije dalje poslovne integracije na ovim prostorima i stvaranja boljih privrednih i životnih uvjeta u regionu.

U tom smislu dogovorena je strateška saradnja Samita 100 sa Sarajevo Business Forumom, koji će po peti put biti održan u Sarajevu sredinom maja 2014.

Najavljeno je aktivno učešće privrednika iz regiona, članica Samita 100 biznis lidera na predstojećem SBF-u.

Članovi UO razgovarali su o pet identificiranih oblasti u kojima je moguće zajedničkim radom postići konkurentsku prednost regiona - proizvodnja hrane, energetika, informacione tehnologije, turizam i građevinarstvo.

Dogovoreno je da krajem godine u Sarajevu bude održan InterSamit100 koji bi trebalo pomoći u konkretiziranju plana aktivnosti u daljnjoj regionalnoj saradnji u oblasti turizma i hrane.

Upravni odbor Samita 100 biznis lidera jugoistočne Evrope usvojio je odluku da sljedeći godišnji skup bude održan na proljeće 2014. u Hrvatskoj.

Samit 100 biznis lidera je inicijativa pokrenuta 2011. koja okuplja asocijacije i udruženja menadžera iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i predstavnike BiH.

Osnovni cilj ove inicijative je pronalazak sinergije privreda u regionu i unapređenje konkurentnosti regiona kroz privlačenje stranih direktnih investicija i nastupe na trećim tržištima, saopćeno je danas iz BBI banke.