Investicije
12

Delegacija "KKR-a" razgovarala s Izetbegovićem, Komšićem i Lagumdžijom

Anadolija
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović primio je zajedničku delegaciju američke kompanije "Kohlberg Kravis Roberts" (KKR) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koju je predvodio general Vojske SAD-a u penziji David Petraeus.

Američka kompanija "Kohlberg Kravis Roberts" je globalna investiciona firma koja upravlja kapitalom u iznosu od 94,3 milijarde dolara, a kroz svoje investicije u kompanije "Telemach" i "United Media" najveći je direktni strani ulagač iz SAD-a u BiH i regiji.

Tema sastanka bila je mogućnost daljeg investiranja KKR-a u BiH, s obzirom na to da je investicioni portfolio ove globalne kompanije vrlo raznolik - energija, prirodni resursi, infrastruktura, te komunikacione i informacione tehnologije.

Izetbegović je pozdravio dolazak kompanije KKR u našu zemlju, te podržao otklanjanje administrativnih barijera i kreiranje povoljnog ambijenta za potencijalne strane investitore.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić također je primio delegaciju američke investicione kompanije KKR. Na ovom sastanku, Petraeus je prezentovao investicioni plan svoje kompanije, kojoj podršku pruža i Evropska banka za obnovu i razvoj, u telekomunikacioni potencijal cijele regije, s posebnim naglaskom na BiH.

Komšić je, ovom prilikom, istakao važnost direktnih investicija u BiH za razvoj ekonomije i otvaranje novih radnih mjesta. On je istakao da su moderne, brze i jeftine telekomunikacione usluge od posebne važnosti, jer su preduslov za nove investicije, brži razvoj ekonomije, te kvalitetnije obrazovanje.

Američka delegacija održala je sastanak i sa ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom. Lagumdžija je upoznao delegaciju sa političkim i ekonomskim prilikama u našoj zemlji, kao sa i potencijalima za investiranje u BiH. 

On je ocijenio da je posjeta, s obzirom na znanje i iskustvo generala Petraeusa, njegovu trenutnu ulogu u procjeni dugoročnih rizika za KKR, dobar signal za ostale investitore.

Lagumdžija je također pozdravio aktivnosti KKR-a na realizaciji projekta pokretanja regionalnog televizijskog kanala “N1“, kao ekskluzivnog partnera poznate američke televizijske mreže CNN. On je kazao da su investicije kompanija poput prestižnog investicijskog fonda KKR, čiji se investicijski portfolio sastoji od 80 kompanija a ukupni godišnji prihodi iznose 210 milijardi dolara, dobar znak za strane kompanije da trebaju da ulažu na tržište BiH.

General Petraeus je predstavio aktivnosti Globalnog instituta KKR-a. On je kazao da KKR Grupa želi da dugoročno bude prisutna u BiH sa investicijama koje bi doprinijele njenom razvoju, a posebno boljim uslugama na telekomunikacijskom tržištu u BiH.