Investicije
25

Dejvid Petreus, vodeći čovjek američkog investicijskog fonda KKR, dolazi na SBF

Klix.ba
Dejvid Petreus (David H. Petraeus), vodeći čovjek američkog investicijskog fonda "Kohlberg Kravis Roberts & Co." (KKR) dolazi na 7. Sarajevo Business Forum (SBF), investicijsku konferenciju koja će se u glavnom gradu BiH održati 4. i 5. maja ove godine.

Petreus je u svijetu poznat kao bivši direktor CIA-e i ugledni američki višestruko nagrađivani general sa četiri zvjezdice, nekadašnji glavnokomandujući međunarodnih snaga u Iraku i glavnokomandujući američkih snaga u Afganistanu.

Petreus je predsjednik instituta "KKR Global Institute". U radu Sarajevo Business Foruma predsjednik KKR "Global Institute" učestvovat će kao jedan od panelista na temu "Uticaj geopolitike na investiranje". Inače, KKR "Global Institute" bavi se istraživanjem makroekonomskih trendova i vladine politike te kakve implikacije imaju na investicije. Daje i procjene o mogućnostima ulaganja KKR-a na novim tržištima.

U Bosnu i Hercegovinu i region KKR je ušao prije otprilike dvije godine. Radi se o najvećoj američkoj investiciji u regionu. Uključili su se u sektor telekomunikacija, a globalno ulažu i u infrastrukturu, energiju i nekretnine. Inače, KKR fond jedan je od najvećih svjetskih investicijskih fondova čija je vrijednost procjenjena na 98,7 milijardi dolara.

Sarajevo Business Forum organizira BBI banka, a ove godine jedan od koorganizatora je i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine. Zahvaljujući ovoj saradnji Sarajevo Business Forumu će ove godine biti proširen i biznis forumom Kina +16 zemalja centralne i jugoistočne Evrope. Na Sarajevo Business Forumu, 4. i 5. maja, očekuje se dolazak političkih i biznis lidera iz cijelog svijeta, od Amerike do Malezije.