Investicije
0

Dedić: Privući investitore s turskog tržišta kapitala

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Direktor Sarajevske berze (SASE) Zlatan Dedić izjavio je da je posjeta predstavnika Istanbulske berze, Takasbanke i Agencije centralnog registra Turske prilika da se razgovara o modalitetima saradnje i akcionom planu čija realizacija treba da doprinese ubrzanijem i uspješnijem razvoju tržišta kapitala u Federaciji BiH.

"Na zajedničkom sastanku smo još jedanput ponovili da je naš osnovni cilj veće prisustvo turskih investitora i svih onih koji investiraju na tržištu kapitala Turske, da investiraju i u vrijednosne papire kojima se trguje na SASE“, kazao je Dedić Feni.

"To nije lak zadatak i mi ćemo zajedničkim snagama nastojati prije svega da predstavimo tržište kapitala Federacije, a i Bosne i Hercegovine. Misim da ćemo pozvati kolege iz Banje Luke da zajednički predstavimo kompanije iz BiH, recimo najesen u Istanbulu, potencijalnim investitorima koje ćemo pozvati da investiraju u naše kompanije“, kazao je Dedić.

On je dodao da će predstavnici institucija tržišta kapitala Turske danas posjetiti Komisiju za vrijednosne papire Federacije BiH, Registar vrijednosnih papira Federacije BiH, te održati sastanak sa predstavnicima Udruženja brokera, a sutra se očekuju konkretni zaključci oko izrade akcionog plana u vezi konkretizacije saradnje.

"Očekujemo i od samih insitucija tržišta kapitala da predlože oblike saradnje, a to se odnosi na saradnju između brokera, zatim saradnju komisija za vrijednosne papire koje bi mogle raditi na uvođenju praksi koje postoje na tržištu kapitala Turske, a doprinose razvoju tržišta kapitala, kao i saradnju između registara vrijednosnih papira u smislu podizanja nivoa razvoja našeg tržišta kapitala“, dodao je Dedić.

Također, posebna pažnja bit će fokusirana na mogućnosti daljeg razvoja tržišta, proizvoda i informacionog sistema.

Kako je poznato, nedavno je uspješno okončana dokapitalizacija SASE od Istanbulske berze, Takasbank Istanbul i Centralnog registra vrijednosnih papira Turske.