Investicije
42

Chunfeng: Izgradnja Bloka 7 znači bolji ekonomski razvoj i više radnih mjesta

FENA
Jasmin Imamović, načelnik Općine Tuzla, sastao se danas s Dongom Chunfengom, ambasadorom Narodne Republike Kine u BiH, s kojim je, između ostalog, razgovarao o izgradnji Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli.

"Čast mi je što mogu ugostiti ambasadora velike sile, zemlje koja bilježi nevjerovatno brz ekonomski i tehnološki razvoj. Volio bih da imamo što više kontakata s Kinom, da se i mi priključimo razvoju koji bilježi Narodna Republika Kina u tehnološkom i industrijskom segmentu", rekao je Imamović.

Kako je kazao ambasador, izgradnja Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, za koji su se vodili dugogodišnji pregovori, predstavlja veoma važan projekt za obje zemlje.

"Izgradnja znači bolji ekonomski razvoj koji će doprinijeti stvaranju više radnih mjesta. Riječ je o kineskoj kompaniji koja je i u svojoj državi jedna od najvećih. Kroz nekoliko godina osjetit će se doprinos lokalnoj zajednici", rekao je Chunfeng.

On je ovom prilikom najavio još jedan projekt koji će Federacija BiH raditi s Republikom Kinom.

"Nas zanima Blok koji će biti na najvišim ekološkim, evopskim pa i svjetskim standaridma sa savremenim tehnologijma. Zanima nas siguran posao za rudare Tuzle i okoline jer je ovo grad rudara. Naš najveći problem je nezaposlenost, i mi moramo ići energičnije i brže u otvaranje radnih mjesta. Zanima nas što više takvih investicija. Mene boravak ohrabruje", optimističan je bio Imamović.