Investicije
0

Četiri neobavezujuće ponude za Mercator

FENA
Neobavezujuće ponude za kupovinu 50,03 posto dionica trgovačkog lanca Mercator dala su četiri investitora, od čega tri finansijska fonda i jedan strateški investitor, objavila je u srijedu poslije podne Nova ljubljanska banka (NLB), ne otkrivajući imena interesenata.

NLB s drugim bankama i Pivovarnom Laškom, a riječ je o vlasnicima ukupno 50,03 posto dionica slovenskog trgovačkog lanca, prikuplja neobavezujuće ponude za prodaju većinskog paketa dionica Mercatora preko londonske ING banke kao konsultanta. Prikupljanje ponuda završeno je u ponedjeljak.

Slovenski mediji, koji se pozivaju na neslužbene izvore, navode da su ponude u predviđenom roku predali financijski fondovi Mid Evropa, Warburg Pincus i TPG, a da je ponudu dao i koncern Agrokor.

Ne otkrivajući imena potencijalnih investitora koji su do ponedjeljka predali svoje neobavezujuće ponude ni ponuđenu cijenu dionice, Nova Ljubljanska banka objavila je u srijedu da će londonska ING banka idućih dana u ime konzorcija u kojem su vlasnici 50,03 posto Mercatorovih dionica nastaviti pregovore sa svim ponuđačima.

Na osnovu tih pregovora, konzorcij vlasnika Mercatora donijet će odluku o svojim daljnjim koracima, navela je u saopćenju za javnost NLB.