FIPA
0

Cementara Lukavac i Tuš najznačajnije investicije

FENA
U organizaciji Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) večeras je u Sarajevu održana tradicionalna manifestacija "Izbor stranog investitora 2008. u BiH".

Direktor FIPA-e Haris Bašić u uvodnom obraćanju kazao je da su direktna strana ulaganja u BiH u prošloj godini iznosila 700 miliona eura, što su, uzimajući u obzir ukupna svjetska ekonomska kretanja, dobri rezultati. Posebno je istakao pozitivnu strukturu tih ulaganja, odnosno pretežna ulaganja u proizvodnju, te visoko učešće ulaganja u greenfield investicije.

Prisutnima se obratio i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić koji je istakao da je sada, kada je naša pažnja usmjerena ka problemima koji su posljedica svjetske ekonomske krize, lijepo prisustvovati skupu na kojem se nagrade dodjeljuju uspješnim kompanijama koje su BiH prepoznale kao povoljnu investicionu lokaciju.

U prvoj kategoriji - najznačajnija "greenfield" investicija, pobjednici su Fabrika cementa Lukavac d.o.o. i Tuš d.o.o. Bihać.

Članovi komisije su se složili da obje kompanije treba da ravnopravno dijele prvo mjesto, a pojasnili su to činjenicom da je iznos stranog kapitala investiran u Fabriku cementa Lukavac u 2008. godini 66.021.000 KM, a broj novouposlenih radnika šest. S druge strane kompanija Tuš d.o.o. Bihać je u 2008. godini uložila 62.236.531 KM ali i uposlila 353 radnika.

U drugoj kategoriji - najznačajnija investicija ostvarena putem privatizacije, nagradu je dobio Hotel Tuzla d.d. Tuzla u koji je putem privatizacije u 2008. godini uložio 16.000.000 KM.

U trećoj kategoriji, najznačajnija investicija putem zajedničkog ulaganja nagrađen je Rudnik krečnjaka Integral Carmeuse i Fabrika kreča Carmeuse Integral. Riječ je o zajedničkom ulaganju kompanije Carmeus iz Belgije i Integral inženjeringa iz Laktaša u iznosu od oko 39.116.600 KM.

Investicija zahvaljujući kojoj je otvoreno najviše radnih mjesta je četvrta kategorija u kojoj je pobjednik Pevec d.o.o. Banja Luka s ukupno 300 novouposlenih radnika u 2008. godini. Prodajni centar "Pevec" prostire se na 30.000 metara kvadratnih i raspolaže sa 100.000 artikala, a ukupan iznos uloženog kapitala je 43.000.000 KM.

Najznačajnije privatno-javno partnerstvo je nova kategorija i vjerovatno je zato bila samo jedna nominacija za nagradu i to Euromedic International koji je jedan od najvećih investitora u zdravstvu i operatera zdravstvenih ustanova putem javno-privatnog partnerstva.

Euromedic International osnivač je zdravstvene ustanove "Internacionalni Dijaliza Centar" Banja Luka čiji je cilj pružanja vrhunske medicinske usluge. U tu svrhu je investirano 6.942.192 KM.

Komisija za izbor stranog investitora donijela je odluku kome će nagrade biti dodijeljene, a u komisiji su bili predstavnici Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Vijeća stranih investitora (FIC), te FIPA-e.