Investicije
0

Burma: Otvara se "posljednja granica" Azije

Klix.ba
Investitori Burmu nazivaju "posljednjom granicom", budući da se radi o posljednjoj velikoj azijskoj ekonomiji koja još nije globalno povezana.

Zemlja sa populacijom poput Velike Britanije i Francuske zajedno obiluje prirodnim resursima i nalazi se u najbrže rastućoj regiji na svijetu. Burma se sada otvara ka ostatku svijeta, a kompanije poput Vise i Starbucksa se otimaju da dobiju pristup.

Statistike govore sve: Samo 10 posto stanovništva ima bankovni račun. Od otvaranja, tokom posljednje dvije godine, 28 stranih banaka otvorilo je svoja predstavništva u Burmi.

Zanimljivo je da samo šest posto stanovništva ima pristup mobilnim uređajima. Vlada je sada dala telekomunikacijske licence na aukciju, kako bi se procent podigao do 80 posto do 2016. godine. Takav rast je privukao veliki broj investitora, uključujući i Georgea Sorosa.

Investitori to nazivaju graničnim tržištem, riskantnijim mjestom za poslovanje nego što su ekonomije u nastajanju. Zbog toga su se velike svjetske telekomunikacijske kompanije Vodafone i China Mobile povukle iz aukcije.

Nakon decenija vojne uprave, Burma je ostala slabo razvijena i smatra se najsiromašnijom azijskom zemljom. Ipak, sa adekvatnim reformama, ona bi trebala imati značajan potencijal za brzi rast. Za razliku od ostalih azijskih zemalja u razvoju, Burma može rasti uzdajući se u svoje tržište, kao i u izvoz. To objašnjava interes multinacionalnih kompanija koje osmatraju neiskorištena tržišta. Također, zemlja obiluje prirodnim gasom, naftom i mineralima.

Burma je jedna od zemalja koje mogu privući strane investitore iz tri razloga koji motivišu multinacionalne korporacije: resursi, niski troškovi i tržište.

Blizu 70 posto populacije radi u agrikulturi i povezanim sektorima, što čini više od polovine ekonomske proizvodnje ove zemlje. To znači da ima dosta prostora za industrijalizaciju, što bi zemlju potaklo na rapidni razvoj.

Istočnoazijske "čudesne" ekonomije poput Južne Koreje, Tajvana, Singapura i Hong Konga su to već prošle. Pokrenule su ciljane reforme kako bi se integrirale u regionalnu proizvodnju, a što bi im dozvolilo idustrijalizaciju kroz priključivanje svjetskoj proizvodnji. Državni krediti također su pomogli.

Burma najveće šanse ima u uključivanju u svjetsko tržište elektronikom, a nalazi se i na pravom mjestu da iskoristi taj potencijal.