Počeo Sarajevo Business Forum
0

Bukvić: Građanima želimo donijeti vjeru u bolje sutra

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U organizaciji Bosna Bank International (BBI) i Islamske razvojne banke (IRB) u Sarajevo je jutros počela Treća međunarodna investicijska konferencija Sarajevo Business Forum.

Na konferenciji je predstavljeno 137 projekata vrijednosti oko 8,5 milijardi eura. Najviše prijavljenih projekta je iz oblasti turizma, građevinarstva, poljoprivrede i energetskog sektora.

Direktor BBI banke Amer Bukvić kazao je da konferenciji prisustvuju gosti iz oko 30 zemalja i da ih je više od 1.000, među kojima je i 100 visokih zvaničnika. Ovaj skup kako je kazao, prati i 250 novinara iz cijelog svijeta.

Obraćajući se učesnicima konferencije Bukvić je rekao da organizatori nastoje da građanima ove regije donesu vjeru u prosperitetnije sutra, jer su postali misionari u prevazilaženju globalne krize.

"Bosna i Hercegovina ima veliki potencijal za vrlo jednostavno razvijanje različitih industrija. Ovo je zemlja koja može poslužiti kao mjesto susreta poslovnih ljudi s Istoka i sa Zapada jer razumijemo potrebe obiju ovih grupa i dijelimo njihove vrijednosti", kazao je danas na otvaranju Sarajevo Business Foruma predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Podsjetio je da je BiH završila brojne reforme koje su u službi investiranja i kreiranja bolje poslovne klime.

"Imali smo nekoliko izazova u procesu formiranja državne vlade, ali to je sada iza nas. Uspjeli smo formirati vladu sami, bez međunarodne pomoći, i smatram da će ona raditi najbolje do sada", istakao je Izetbegović.

Dodao je da je BiH zemlja bogata vodom, šumom, ali i naftom.

"U ovom trenutku, kompanija Shell istražuje ovaj segment BiH", rekao je Izetbegović.

Istakao je da je sada vrijeme za ulaganje u BiH te da će BiH do kraja 2014. imati završenih 140 km autoputa na koridoru 5-C.

"BiH može ponuditi i uspješnu industrijsku historiju, vrijedne i obrazovane ljude, odličnu geografsku pozicioniranost i izjednačena prava stranih i domaćih ulagača", rekao je Izetbegović.

Predsjednik Islamske razvojne banke Ahmada Mohammad Ali kazao je da je Sarajevo Business Forum izuzetno važan događaj ne samo za BiH već i za cijeli region te izrazio nadu da će ovaj forum upotpunosti iskoristiti iskustva prethodna dva foruma. On je istaknuo da su sve zemlje članice Islamske razvojne banke uvjerene da će pomoći BiH da proširi tržište koje će mu omogućiti da postane sigurno okruženje za ulaganje. Također je izrazio nadu da će ova konferencija ispuniti očekivanja kako građana BiH, tako i građana regiona.

U naredna tri dana do 18. maja kada forum završava, osim predstavljanja projekata bit će potpisani i poslovni ugovori.