Mladen Zirojević
0

"Bit će smanjen trgovinski debalans između Srbije i BiH"

SRNA
Mladen Zirojević (Foto: SRNA)
Mladen Zirojević (Foto: SRNA)
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević izrazio je očekivanje da će sporazum o veterinarskoj saradnji, koji je danas potpisan između Vlade Srbije i Vijeća ministra BiH, uskoro prepoznati potencijalni investitori i da će biti smanjen debalans trgovinske razmjene koji BiH ima sa Srbijom.

On je naveo da je cilj sporazuma da olakša promet robe životinjskog porijekla, koji podrazumjeva veterinarski nadzor, te unapređivanje ionako dobre saradnje veterinarskih agencija dvije države.

"Isto tako, Sporazumom je predviđena gotovo dnevna komunikacija agencija prije svega u razmjeni informacija i to one koje su usmjerene ka suzbijanju širenja i nastanka zaraznih bolesti, tješnja saradnja naučnih institucija jedne i druge zemlje, pogotovo onih iz oblasti veterinarstva. Definisano kretanje robe na graničnim prelazima, postupanje sa robom koja ne zadovoljava veterinraske uslove i niz drugih aktivnosti", rekao je Zirojević. 

Direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Drago Nedić naglasio je da su u posljednje vrijeme jako unaprijeđeni odnosi u međusobnom priznavanju sertifikata, te da je daleko bolja kontrola roba, kao i da je BiH prihvatila da referentna laboratorija bude u Srbiji. 

On je dodao da je dogovoreno da je bolje, ako bude potrebno, otvoriti i nove granične prelaze na kojima će biti bolja kontrola nego da se vrši ilegalna prodaja, ta da je na pragu rješenje problema u vezi sa pojavom svinjske kuge. 

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Saša Dragin naglasio je da je Sporazum doprinos regionalnoj saradnji u kontroli proizvoda životinjskog porijekla, a sa druge strane da se izbjegne jednostrano donošenje nekih mjera. 

On je podsjetio da je Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede Srbije završila ovih dana kontrolu većeg broja firmi, koje će se baviti izvozom hrane u EU i Risiju, i da su veoma zadovoljni rezultatitma, što znači da će se na spisku naći mnogo novih proizvoda, a time i veća zarada koja će ove godine iznositi oko tri milijarde dolara. 
Direktor Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodprivrede Srbije Zoran Mićević naglasio je da    će sada  sve biti ozvaničeno od dva ministra, te da  će biti omgućeno da BiH i Srbija  funkcionišu na dnevnoj bazi i  bez   problema.