Najveća inozemna investicija
0

Bihać dobija moderni kompleks vrijedan 100 miliona KM

Piše: A. Dž.
Prije nekoliko dana počela je izgradnja Importanne centra u Bihaću, investicije vrijedne 100 miliona KM, zahvaljujući kojoj bi 500 ljudi trebalo dobiti posao.
Izgled budućeg Importanne centra u Bihaću
Izgled budućeg Importanne centra u Bihaću
Bihać će, prema riječima PR menadžerice Sandre Ljubijankić, ovim projektom dobiti najveću inozemnu investiciju u ovoj godini, na prostoru BiH i regiona.

Bit će ovo prvi centar u Bihaću koji konceptualno spaja poslovni, stambeni i shopping ambijent u jedinstvenu cjelinu. Objekt će zauzimati oko 75 hiljada metara kvadratnih iskoristive površine, a bit će smješten u bihaćkom naselju Luke.

"Trenutno se nalazimo u fazi pripremnih radova na kojima radi lokalna kompanija Behić Sanny Boy, no želim naglasiti kako ćemo izvođače radova birati putem javnog poziva. Ko bude imao najbolje cijene i reference, imat će priliku da učestvuje u projektu, s tim da će se prednost uvijek davati domaćim kompanijama, prvo sa područja Bihaća, kantona, a zatim i šire", kazala je Ljubijankić za Klix.ba.

Bihaćki Importanne centar je investicija Importanne grupacije iz Hrvatske, a sadržavat će shopping centar na dvije etaže površine od oko 18.000 metara kvadratnih sa bogatom trgovačkom, uslužnom i ugostiteljskom ponudom, zatim hotel s pet zvjezdica i oko stotinu savremeno uređenih soba. U poslovnom neboderu od drugog do sedmog sprata nalazit će se uredski prostori opremljeni po svjetskim standardima. U Centru će se nalaziti i multipleks kino sa ukupno 480 mjesta te ostali zabavni sadržaji poput kuglane, diskoteke, mnoštva caffe barova i restorana.

Stambeni dio kompleksa će činiti 260 stanova, koji će, ističe Ljubijankić, biti rađeni po američkim standardima.

"Treba naglasiti kako je ovo projekt ispred našeg vremena, budući da će prilikom njegove izgradnje biti primijenjena tehnologija koja se još nije koristila na ovim prostorima", ističe Ljubijankić.

Veličina stanova će biti od 40 m2 do 150 m2, ali po željama kupaca mogu biti i veći.

"Blok će biti projektiran kao zaseban neboder sa 15 spratova te će sa shopping centrom biti povezan spojnim mostom, čime je omogućena stalna komunikacija sa sadržajem Importanne centra. Promotivna cijena stanova je 1900 KM/m2 + PDV. Treba naglasiti kako će svi oni koji se odluče na kupovinu stana u Importanne Centru imati sve potrebne usluge na jednom mjestu, poput pošte, banke, wellness usluga, teretane i sl.", pojašanjava PR menadžerica.

Dodaje da bi ovaj kompleks trebao doprinijeti ukupnom razvoju regije, posebno turizma, računajući na rijeku Unu i blizinu Plitvičkih jezera. Očekuje se godišnji promet od oko 120 miliona KM, od čega će u budžet kantona svake godine ići oko 20 miliona.

Maketa Importanne centra
Maketa Importanne centra