Nikola Špirić
0

BiH će slijediti put energetskog napretka

FENA
"Bosna i Hercegovina je u decembru prošle godine, kada je preuzimala predsjedavanje Energetskom zajednicom, jasno naglasila da su promocija investicija u oblasti energetike i eksplicitno fokusiranje na energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije dva ključna prioriteta u radu", kazao je danas predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić, obraćajući se učesnicima Regionalnog energetskog foruma koji se održava u Sarajevu.

On je kazao da je fokus skupa, usmjeren na investicije u oblasti proizvodnje električne energije i obnovljivih izvora energije, izuzetno privlačan. Sve bitne analize koje se tiču energetskog razvoja u južnoj i jugoistočnoj Evropi koncentriraju se na ta pitanja, ukazujući time na značajne potrebe za investicijama i ulogu obnovljivih izvora.

On je uime Energetske zajednice istaknuo stanovište i uvjerenje da će ovaj događaj dati efikasan doprinos konkretnim rezultatima u oba pravca, na regionalnom i državnom nivou.

U kontekstu regionalne perspektive, Špirić je podsjetio da su se sve ugovorne strane politički i pravno obavezale na poštivanje zahtjeva Sporazuma, dijeleći tako energetsku politiku EU, koja postepeno prerasta u energetsku politiku Evrope.

Špirić je izrazio uvjerenost da će BiH ostati opredijeljena da slijedi taj put napretka. Stoga je naglasio i zahvalnost Evropskoj komisiji i EBRD-u na njihovoj aktivnoj svakodnevnoj podršci Bosni i Hercegovini na reformskom putu u svim sektorima, uključujući i energetiku.

Govoreći o mogućim investicijama u resurse obnovljive energije, on je istaknuo da je BiH i dalje većinski izvoznik električne energije u regiji zahvaljujući svojim autohtonim vodenim i ugljenim resursima.

Kazao je da se ostvaruje značajna proizvodnja električne energije iz vodenih izvora. U zavisnosti od hidroloških uslova, do 45 posto (procjene za 2010. godinu navode 6.000 GWh) od ukupne proizvodnje može biti iz hidroelektrana čiji instalisani hidro kapacitet predstavlja oko 57 posto (2.000 MW) ukupnog instalisanog kapaciteta.

Budući da nije iskorišten puni kapacitet svih hidroproizvodnih jedinica, može se očekivati dodatno širenje hidrosistema, dodao je Špirić. Procijenjeno je da je trenutno samo oko 40 posto iskoristive hidroenergije u upotrebi.

Postoji također značajan potencijal za razvoj malih hidroelektrana. Podsjetio je da je nedavno provedenom Studijom energetskog sektora ustanovljeno gotovo 300 MW u planiranim malim hidroelektranama, dok bi budući potencijal mogao dostići i do 1.000 MW.

Ocijenio je da drugi potencijalni obnovljivi izvori energije u BiH uključuju biomasu, vjetroenergiju, solarnu i geotermalnu energiju.

Biomasa, također, predstavlja bitan resurs budući da BiH raspolaže značajnom drvnom industrijom, gdje čak 30 posto drveta biva neiskorišteno i moglo bi poslužiti kao biomasa.

Studija energetskog sektora utvrdila je potencijale za hidro-proizvodnju, čiji je ukupan kapacitet 1.824 MW u Federaciji BiH i 1.177 MW u Republici Srpskoj, što ukupno iznosi oko 3.000 MW.

"Ovo predstavlja značajan resurs i za mnoge od ovih elektrana su pripremljene studije predizvodljivosti, preliminarni projekti ili finansijske studije. Iskorištavanje ovog potencijala se uklapa u energetsku politiku EU, a naročito kada je riječ o EU direktivi 20/20/20 za energetsku politiku", kazao je Špirić.

On je svjestan činjenice da sa stanovišta značajnih investicija u energetski sektor regionalni pristup ima bolje šanse za uspjeh. Privlačenje investicija, uključujući i investicije u proizvodnju električne energije i obnovljive izvore energije, pitanje je koje je odavno prešlo državne granice.

"Zbog toga smo se, uprkos poteškoćama, opredijelili da napredujemo zajedno sa ostalim stranama potpisnicama Sporazuma o osnivanju Energetske zajednice ka uspostavljanju zajedničkog investicijskog okvira. U cilju pravilnog usklađivanja napora, kako na regionalnom, tako i na državnom nivou, nastavićemo se oslanjati na pomoć Energetske zajednice i EBRD-a", podcrtao je on.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH smatra da je svakako potrebno istaći i pomoć koju pružaju ostali donatori i međunarodne finansijske institucije.

On je obraćanje zaključio uvjerenjem da će razvoj energetskih kapaciteta i ulaganje u energiju kreirati nova radna mjesta i svakako ubrzati ekonomski rast i zemlje i regiona. Sve je to izuzetno važno, kazao je, u aktuelnom trenutku globalne finansijsko-ekonomske krize kada razvoj energetskog sektora mora poslužiti kao jedan od odgovora za oporavak ekonomskog rasta.

"Stoga vas želim uvjeriti da smo mi u Bosni i Hercergovini opredijeljeni da ovim putem napretka kročimo zajedno sa našim partnerima u kontekstu Sporazuma o Energetskoj zajednici i evropske perspektive naše zemlje", naglasio je Špirić.