Nikola Špirić
0

Bh. ambijent za investicije približava se evropskim

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
"Ambijent za investicije u Bosni i Hercegovini se postepeno popravlja i približava evropskim trendovima i mogućnosti za investiranje su ovdje mnogo bolje nego što je o tome izgrađena percepcija domaće i međunarodne javnosti", istakao je danas predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić na međunarodnoj ekonomskoj konferenciji u Sarajevu.

Dvodnevnu konferenciju pod nazivom "Investirajte u BiH-investiranje u region", koja je jučer započela s radom, organizirali su Bečki ekonomski forum i Vijeće ministara BiH u saradnji s Agencijom za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA).

Špirić je dodao da je uvjeren da će učesnici ovog skupa biti u prilici da upoznaju komparativne prednosti koje nudi BiH kada je riječ o mogućnostima saradnje u infrastrukturnim projektima, energetskom i bankarskom sektoru, poljoprivredi, građevinarstvu i dr. Posebno je izdvojio velike mogućnosti i resurse u oblasti energije.

"Procjene govore da je trenutno u upotrebi samo 40 posto iskoristive hidroenergije u BiH. Studija energetskog sektora utvrdila je potencijale za hidroproizvodnju, čiji je ukupni kapacitet 1.824 MW u Federaciji i 1.177 MW u Republici Srpskoj, što je ukupno oko 3.000 MW", kazao je Špirić napominjući da to predstavlja značajan resurs i da su za mnoge od tih elektrana pripremljene određene studije.

Špirić je pomenuo i druge važne infrastrukturne projekte kao što su izgradnja koridora 5-C, rekonstrukcija željezničke mreže.

"Saradnja i investicije ključne su riječi na kojima počiva ideja Bečkog ekonomskog foruma", istakla je u obraćanju sekretar Bečkog ekonomskog foruma Elena Kirtcheva. Ona je naglasila značaj regionalnog povezivanja i saradnje te značaj ovakvih skupova koji osiguravaju da se sagledaju potencijali i uspostve direktni kontakti između privrednih subjekata.

Ivesticiona ulaganja u saobraćajnu infrastrukturu, prvenstveno u mrežu autoputeva, kako je kazao ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević, prva su na listi za privlačenje potencijalnih stranih investitora. Na taj način bi se zaposlio značajan broj radnika i doprinijelo jačanju domaćeg sektora građevinarstva.

"Tu svakako treba razmisliti o koncesionim opcijama i mogućnostima ulaska u projekte javno-privatnog partnerstva", istakao je Zirojević.

Po njegovim riječima, na svim nivoima vlasti trebaju biti napravljeni planovi ulaganja u infrastrukturne energetske objekte. Tu se prije svega misli na investicije u izgradnju hidroenergetskih objekata, a treba podsticati i ulaganje u obnovljive izvore energije. Fokus današnjih razgovora učesnika konferencije usmjeren je na mogućnosti investiranja u oblastima infrastrukture, finansija i energije.