SAD
0

Bernard Madoff suočen s doživotnom robijom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bernard Madoff, čovjek koji je priznao da je prevarant, izaći će iz svoje ćelije u ponedjeljak ujutro i biti sproveden do suda kako bi saslušao izricanje kazne zbog vođenja najveće lažne investicijske sheme Wall Streeta.

Očekuje se da američki sudac osudi Madoffa (71) na praktično doživotnu robiju na emotivnom saslušanju koje počinje u deset ujutro po lokalnom vremenu i na kojem će neki od njegovih prevarenih ulagača opisati šok zbog gubitka životne ušteđevine, javio je Reuters.

Prevarant, koji se izjasnio krivim za niz krivičnih djela pred istim saveznim sudom na Manhattanu u martu, "govorit će o sramu koji osjeća i boli koju je izazvao", izjavila je njegova advokatica Ira Lee Sorkin, koja je predložila kaznu od 12 godina zatvora.

"Uzimajući u obzir iznos sredstava koje je ukrao i broj žrtava, kazna će biti veoma, veoma visoka", izjavio je Paul Radvany, profesor prava na univerzitetu Fordham u New Yorku i bivši savezni tužilac.

Od stotinjak pisama poslanih sucu od njegovih mušterija, samo deset bi imalo "velike posljedice" po presudu, kazao je Radvany.

Istražitelji još ne znaju koliko je novca ukradeno, sudeći po sudskim spisima. U trag o 13 milijardi dolara se ušlo na više od 1.300 računa mušterija. Ulagačima je vraćeno 1,2 milijardi dolara iz fondova koji su vodili do Madoffove firme.

Tužioci također tvrde da je 170 milijardi dolara decenijama prolazilo kroz glavni Madoffov račun i da je nekoliko sedmica prije njegovog hapšenja račun firme prikazivao ukupno 65 milijardi dolara.

Suđenje će biti održano u ceremonijalnoj sudnici koja prima 250 ljudi. Dvije ostale prostorije u sudnici na Manhattanu osigurane su za prevarene ulagače i publiku koja bi posmatrala suđenje na sudskoj TV.