Investicije
0

BBI dovodi u Brčko nove investitore

FENA
Brčko
Brčko
U Brčkom su danas organizirani prvi poslovni susreti pod nazivom "Nove mogućnosti za poslovanje, održivi manjinski povratak, pronalaženje poslovnih partnera i novih tržišta".

Susrete je organizirala Bosna bank international (BBI) i VIP Business club, u saradnji s Vladom Brčko distrikta, Privrednom komorom i Udrugom poslodavaca Brčko distrikta.

Poslovni susreti okupili su predstavnike mnogih domaćih i inozemnih kompanija, a razgovaralo se o mogućnostima i modelima razvitka poslovne saradnje radi pokretanja zajedničkih privrednih aktivnosti i otvaranja novih radnih mjesta na brčanskom području.

Direktor BBI-ja Amer Bukvić kazao je da ovakvim aktivnostima BBI ide korak dalje u oblasti bankarstva i pokušava svojim klijentima otvoriti nova tržišta i pronaći kvalitetne investitore.

"Danas smo došli da vidimo koji su potencijali projekata u Brčko distriktu i da te projekte pokušamo malo više prezentirati i naći partnere za njih i za robu koja se proizvodi u Brčkom. Nas posebno zanimaju oni projekti koji dovode do što veće razine zapošljavanja. Znači - što više radnih mjesta, veći je interes BBI-a", kazao je Bukvić.

Brčanski gradonačelnik Anto Domić kazao je da su poljoprivreda i prehrambena industrija u ovom trenutku privredna djelatnost broj jedan koju Brčko distrikt može ponuditi stranim investitorima.

"Imamo mogućnost da ponudimo infrastrukturu koju razvijamo za razvitak bilo koje industrije. Odnosno, imamo kapacitet da stvorimo povoljne uvjete. Imajući u vidu da smo mala lokalna zajednica koja ima svoju izvršnu i zakonodavnu vlast, koja na svojoj razini sve te propise donosi, mi imamo priliku da kreiramo takve uvjete da nam, uz posredstvo banke, dođu strani privrednici", istaknuo je Domić.

"Mogućnosti su velike i ako dođu povoljni kreditni uvjeti, razvoj privrednog sektora, posebno u prehrambenoj industriji, može biti daleko veći. Ta mogućnost daje šansu brčanskim privrednicima da se razviju i da izađu na treća tržišta", kazao je predsjednik Privredne komore Brčko distrikta Sead Slomić.

BBI