Investicije
0

Azijski berzovni indeksi pali najviše u zadnjih osam mjeseci

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Na azijskim berzama cijene dionica su danas oštro pale, a cijene nafte i zlata snažno porasle jer se ulagači zbog sve žešćih nemira u Libiji i zemljama Bliskog istoka, povlače iz rizičnijih, a utočište traže u sigurnijim investicijama.

Sve žešći protivrežimski prosvjedi u Libiji i zemljama Bliskog istoka natjerali su azijske ulagače na prodaju rizičnijih investicija.

Na evropskim berzama već jučer su cijene dionica potonule više od 1 posto, dok su američka tržišta zbog praznika bila zatvorena.

Sumornom raspoloženju na tržištima pridonijela je i odluka agencije Moody's o smanjenju izgleda za japanski Aa2 rejting sa stabilnog na negativan. Moody's upozorava da politike japanske vlade možda neće biti dovoljne da se zauzda rast javnog duga.

Zbog sukoba između prosvjednika i snaga lojalnih vođi Moameru Gadafiju, znatno je smanjena proizvodnja nafte u Libiji, što potiče cijenu 'crnog zlata' na svjetskim tržištima, prenose agenci.

Terminska cijena barela nafte na tržištu u Londonu dosegnula je jutros u jednom trenutku 108 dolara, novu najvišu razinu u dvije i pol godine. Snažno su porasle i cijene plemenitih metala. Cijena zlata skočila je jutros za 3,75 dolara, na 1.409 dolara po unci, najvišu razinu u sedam sedmica. Cijena srebra probila se, po prvi puta od 1980. godine, iznad 34 dolara po unci.

Na udaru su se prvenstveno našle dionice kompanija koje imaju ugovorene poslove na Bliskom istoku. Tako je južnokorejski Hyundai Engineering potonuo 9,2 posto, a Samsung Engineering je oslabio 5,6 posto.

U Tokiju se japanska Chiyoda spustila 4,3 posto. Od rijetkih dobitnika ističe se rudarski div BHP Billiton koji je ojačao 1,6 posto nakon što je izvijestio da je za 4,75 milijardi dolara u gotovini kupio udjel u jednom američkom plinskom polju.