Investicije
0

Azerbejdžan zainteresiran za ulaganja u Doboju

FENA
Doboj
Doboj
Privrednici Azerbejdžana iskazali su zainteresiranost za ulaganje u grad Doboj.

Budući da će uskoro predsjedavati Vijećem Evrope žele da pokrenu projekte koji bi vratili povjerenje između naroda širom Bosne i Hercegovine.

"Grad Doboj, kao primjer multikonfesionalnog grada, jedan je od interesantnijih sredina za otvaranje određenog proizvodnog pogona, u kome bi se zaposlili ljudi iz svih konfesija", saopćeno je iz kabineta potpredsjednika Republike Srpske Enesa Suljkanovića, koji je danas u Doboju zajedno s gradonačelnikom tog grada Obrenom Petrovićem razgovarao s delegacijom privrednika iz Azerbejdžana.

Predstavnici Azerbejdžana su, kako se dodaje, posebno iskazali interesovanje u revitalizaciju nekadašnje "Bosanke", koja je bila jedan od nosioca privrednog razvoja grada Doboja.

Nakon neuspjelih privatizacija, prepoznato je da je mnogo bolje investirati u izgradnju nove fabrike nego podizati ruševine stare.

Gradonačelnik Doboja Obren Petrović pozvao je investitore iz Azerbejdžana da investiraju u grad Doboj, zbog činjenice da ima odličan geostrateški položaj, te da ta lokalna zajednica daje velike povlastice za investitore.

Posebno je istakao da su ponosni na suživot koji je ostvaren u proteklih šest - sedam godina.

Petrović je naveo i primjere uspješnih privatizacija na području grada, a posebno Rudnika lignita i termoelektrane EFT Stanari i Rudnik i fabrika kreča Carmesue Ševarlije.

Potpredsjednik Suljkanović je izrazio zadovoljstvo posjetom delegacije iz Azerbejdžana, a posebno činjenicom da su "smjernice" za dolazak u Doboj stigle iz Sarajeva i Banje Luke što je za svaku pohvalu.

Zadovoljan je zbog činjenice da investitori imaju za cilj da otvore proizvodne pogone koji bi zapošljavali kvalifikovane radnike svih konfesija i da pozitivna priča o suživotu u Doboju "napokon daje i rezultate".