Investicije
8

Apple objavio da planira investirati u proizvodnju automobila s autopilotima

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Apple je po prvi put priznao da planira uložiti u automobile koji će imati autopilot. Kompanija je svom pismu američkim transportnim regulatorima navela da je uzbuđena zbog potencijala autonomnih sistema u mnogim područjima, uključujući i prijevoz.

U kompaniji smatraju da će brojne značajne društvene koristi od vozila s autopilotom uskoro biti jasne.

Kompanija Ford, koja i sama planira pravljenje ovakvih automobila koji bi na cesti trebali biti do 2021. godine, priznala je da to planirala raditi na isti način kao Apple. Kompanija je već registrovala nekoliko interent domena povezanih s automobilima, uključujući apple.car i apple. auto.

U pismu od pet stranica koje je potpisao Appleov direktor za integritet proizvoda Steve Kenner, pozvao je NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) da ne uvodi previše pravila u testiranje autopilota, navodeći da postojeći i novi proizvođači trebaju biti jednako tretirani.

Kenner je predložio da kompanije dijele podatke o nesrećama i propustima kako bi se napravila cjelovita slika o svakoj kompaniji, a time i omogućilo dizajniranje boljih sistema. Međutim, dodao je da privatnost kompanija ne bi trebala biti ugrožena zbog dijeljenja takvih podataka.

Google već testira automobile s autopilotom na cestama. Proizvođač automobila Tesla u oktobru je objavio da će svi njegovi automobili imati instaliran hardver kako bi bili spremni na autonomnu vožnju.