Sarajevo Business Forum
0

Alkalaj: Kapital ne voli nesigurnost, ulazak u NATO je bitan za BiH

FENA
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj učestvovao je danas na plenarnoj sesiji „Ekonomski razvoj i regionalna saradnja" međunarodne investitorske konferencije Sarajevo Business Forum 2011.

Alkalaj je u svom obraćanju ocijenio da je Forum, iako se održava tek drugi put, postao prepoznatljiv regionalni događaj koji okuplja relevantne ljude iz svijeta politike, nauke i biznisa.

Govoreći o opredjeljenju BiH da postane članica NATO-a i Evropske unije, ministar Alkalaj je istakao da je poznato da kapital ne voli nesigurnost, te da je u tom smislu ulazak BiH u NATO od najveće važnosti ne samo za sigurnost zemlje i regiona već i za stalan i značajan ekonomski razvoj.

S druge strane, ulaskom u EU BiH će postati članicom velike evropske familije i dijelom jednog od najvažnijih tržišta u svijetu.

Također, istakao je opredijeljenost BiH za jačanje regionalne saradnje, te kao jedan od pozitivnih primjera istakao snažnu saradnju zemalja regiona u okviru Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA).

Energetski sektor BiH, čije je trenutno instalirane kapacitete hidro i termoelektrana moguće povećati za više od tri puta, kao i zadovoljenje potreba BiH za prirodnim gasom, ministar Alkalaj je označio kao velike prilike za investiranje, baš kao i razvoj putne infrastrukture u našoj zemlji.

S tim u vezi, od konkretnih projekata istakao je izgradnju dijela Koridora Vc koji prolazi kroz BiH i za koji je potrebno osigurati finansijsku konstrukciju za više od polovine njegove dužine.

Alkalaj je ocijenio da je jedan od neophodnih uvjeta za stabilnu ekonomiju i održiv ekonomski rad, osim općih uvjeta, i obrazovana radna snaga i izrazio zadovoljstvo jer će obrazovanje i proizvodnja visokokvalificirane radne snage s modernim svjetskim standardima biti dio rasprava na SBF-u i na kojem će obrazovne mogućnostima koje se nude u BiH također biti predstavljene.

Osim ministra Alkalaja, na sesiji su govorili i ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije Sulejman Ugljanin, ministrica ekonomije i održivog razvoja Republike Gruzije Vera Kobalia, predsjednik TOBB-a i potpredsjednik Evrokomore Rifat Hisarciklioglu, guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić i specijalni predstavnik ministra ekonomije Republike Hrvatske Robert Markt, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVP BiH.