Investicije
0

Air Serbia ulaže milijardu dolara u deset novih aviona

Klix.ba
Srbijanska aviokompanija Air Serbia koja se od augusta nalazi u partnerskom odnosu sa kompanijom Etihad iz Abu Dhabija, dobit će deset novih aviona tipa Airbus A320neo.

Kako javlja RTS, cijena ovih modrenih letjelica premašuje milijardu dolara, ali će ona ipak biti niža jer su avioni za kompaniju Air Serbia naručeni u sklopu veće porudžbine partnerske kompanije Etihad iz Abu Dabija.

Deset aviona tipa A320neo postepeno će mijenjati letelice koje su sada u sastavu flote Air Serbia, pa će tako Boing 737 do 2020. godine definitivno otići u penziju.

Generalni direktor kompanije Dane Kondić kaže da Air Serbia obnavljanjem flote postati prva u regionu koja ima ove najmodernije avione.

“Naš cilj je da postanemo vodeća aviokompanija u regionu. Da bi to uradili, investiramo u kompaniju i ljude i idemo veoma brzo. Fokusirani smo na ono što mi treba da uradimo, a manje na ono što rade druge kompanije“, rekao je Kondić.

A320neo je nasljednik modela A320ceo i predstavlja najnoviji korak unaprijeđenja Airbusovog A320E, a odlikuje ga novi, tiši i efikasniji motor koji troši manje goriva, jeftiniji je za održavanje i manje zagađuje okolinu.

U tipičnoj konfiguraciji, Airbus A320neo ima 150 sjedišta i domoet od 6.850 kilometara. Sve to uz potrošnju goriva koja je smanjena za 15 posto, što donosi umanjene operativne troškove, sa motorima koji proizvode manje buke i imaju smanjenu emisiju štetnih gasova. Osnovna cijena aviona je 100 miliona i 200 hiljada dolara.

Posljednji put novi avioni, za sada bivši JAT, stigli su još 1988. godine.