Investicije
1

ABB postaje globalni lider za fotonaponske invertere

FENA
ABB, vodeća svjetska grupacija u polju energetike i automatizacije, i Power-One, vodeći pružatelj rješenja u sektoru obnovljivih izvora energije, energetski učinkovite pretvorbe energije i upravljanju energijom, objavili su kako su njihove uprave pristale na transakciju u kojoj će ABB akvizirati Power-One za 6,35 američkih dolara po dionici to jest ukupno 1.028 miliona američkih dolara.

Navedena transakcija će pozicionirati ABB kao vodećeg svjetskog dobavljača solarnih invertera na tržište koje prema prognozi Međunarodne energetske agencije (IEA) očekuje rast od 10 posto godišnje do 2021. godine.

Prognozirani brzi rast potaknut je prije svega rastućom potražnjom za energijom, pogotovo na tržištima u nastajanju te rastom cijena električne energije i smanjenjem troškova instalacija.

Power-One ima jednu od najširih tržišnih paleta solarnih invertera koji se mogu primijeniti u svim oblicima rezidencijalnih i komunalnih instalacija te proizvodnju u svim dijelovima svijeta.

Firma također raspolaže sa širokim portfeljem rješenja za napajanje koji je u skladu sa ABB-ovim poslovanjem u sektoru pretvorbe energije, prenosi Poslovni dnevnik.

Power-One zapošljava gotovo 3.300 osoba, uglavnom u Kini, Italiji, SAD-u i Slovačkoj. Kompanije je u 2012. godini ostvarila 120 miliona dolara dobiti (EBITDA) uz prodaju koja je dosegla gotovo milijardu američkih dolara.