Rizičan potez
0

Intervencija ECB-a snizila kamatne stope Italije i Španije

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Odluka Evropske centralne banke (ECB) da pokuša da se izbori s dužničkom krizom u eurozoni otkupom španskih i talijanskih obveznica u ponedjeljak je izazvala pad rekordnih kamatnih stopa na te hartije od vrijednosti, koje su prijetile da izazovu finansijsku katastrofu u još dvije članice Evropske unije.

Neki analitičari su, međutim, upozorili da potez ECB-a nosi značajan rizik po bilans stanja te institucije, koja je dugo oklijevala da iskorači iz svoje tradicionalne uloge i preduzme mjere osim onih za kontrolu inflacije, dok su drugi istakli da ta intervencija ograničenog obima neće riješiti problem krize, prenosi AP.

Francuski ministar finansija Francois Baroin jutros je izjavio da je ECB-a spremna da otkupljuje državne obveznice dugovima opterećih članica eurozone - Italije i Španije. U krugovima eksperata se smatra da ovom najavom Banka pokušava da spriječi paniku i oštriji pad cijena akcija i strateških sirovina, nakon što je u petak agencija Standard & Poor's snizila kreditni rejting SAD-a s maksimalnih AAA na AA+.

Značajno proširenje programa ECB-a za otkup obveznica učvršćuje njenu ulogu kao institucije s primarnom odgovornošću za rješavanje finansijske krize u Evropi, koja traje već 21 mjesec.

ECB-a je oklijevala da se direktno uključi u rješenje problema krize i umjesto toga je podsticala političare da dovedu u red finansije svojih zemalja i uspostave sopstveni sistem za krizni menadžment.

Ekonomista njemačke Commerzbank Michael Schubert izjavio je da ECB ne samo da riskira gubitke kupovinom obveznica, već i svoj ugled autoriteta u borbi protiv inflacije.

"Ako su ljudi uvjereni da je ECB odgovorna samo za monetarnu politiku, ali u stvarnosti podržava vlade, ugled te institucije bi mogao da bude ugrožen, a kao posljedica toga mogla bi da porastu inflatorna očekivanja", istakao je Schubert, koji smatra da će Banka čim bude mogla prepustiti otkup obveznica Evropskom fondu za finansijsku stabilnost.

Analitičari Royal Bank of Scotland naveli su kako očekuju da će ECB dnevno kupovati talijanske i španske obveznice u vrijednosti od 2,5 milijardi eura, što iznosi 600 milijardi eura godišnje. Otkup obveznica podržava njihovu cijenu, objašnjavaju ekonomisti.