biznis
0

INTERIO 2012: Održana radionica o unapređenju zapošljavanja

FENA
Sarajevo
Sarajevo
Vanjskotrgovinska komora (VTK) BiH i USAID-Sida FIRMA projekt BiH danas su u okviru sajma INTERIO 2012. u Sarajevu organizirali radionicu o temi "Unapređenje zapošljavanja i razvoj ljudskih resursa".

Predstavnik tima USAID-Sida FIRMA projekta BiH Lukša Šoljan izjavio je da istraživanja provedena u protekle tri godine pokazuju da u ovoj oblasti postoje izraženi problemi koji se odnose, prije svega, na nedostatak kvalitetnog kadra u oblasti drvoprerađivačke industrije.

Zbog toga, kazao je Šoljan, za urgentne potrebe privrede u BiH, trenutno je važan tzv. neformalni vid obrazovanja, odnosno, preobuke i doobuke.

"Poslodavci vrlo često, u oko 85 posto slučajeva, dobiju kadar koji moraju obučavati, odnosno vršiti doobuku i prekvalifikaciju", istakao je Šoljan i dodao da je FIRMA projekt, u saradnji s resornim obrazovnim kantonalnim ministarstvima u Zenici i Sarajevu, već poduzeo određene aktivnosti vezane za formalno obrazovanje učenika u ovoj oblasti.

Dodao je da probleme predstavlja i slaba fluktacija radne snage u BiH.

"Radnici iz, naprimjer Zavidovića, i pored toga što nemaju posla u svom kraju, nisu spremni da putuju, odnosno presele u Vitez, gdje postoje dobre mogućnosti za zapošljavanje", kazao je on.

Prateće sajamske manifestacije INTERIO 2012. organizuju se u saradnji s VTKBiH, uz učešće razvojnih agencije SERDA iz Sarajeva i REZ iz Zenice, te Drvnog klastera u BiH i Federalnog zavoda za zapošljavanje.