biznis
0

Interes za ulaganja u energetski sektor

FENA
Premijer Federacije BiH Nedžad Branković danas se susreo s ambasadorom Češke Republike Jiri Kudelom, savjetnikom Ambasade za trgovinske odnose Zbynekom Peškom i direktorom predstavništva ČEZ-a u BiH Josefom Hejsekom.

Razgovarano je o proširenju ekonomske saradnje u elektroenergetskom i transportnom sektoru.

Premijer Branković je istakao odlučnost Vlade FBiH da na bazi konkretnog programa pokrene kapitalne investicije u ovim sektorima što otvara mogućnosti za saradnju sa češkim partnerima. Tome idu u prilog dosadašnja iskustva u privrednoj saradnji dviju zemalja.

Ambasador Kudela naglasio je zainteresiranost čeških kompanija za nastavak saradnje posebno s regijama Tuzla i Zenica, zbog tradicionalno dobrih ekonomskih veza. Prema njegovim riječima, kompanije iz ove zemlje pokazuju interes i za učešće u izgradnji autoputa na koridoru V-C.

Direktor ČEZ-a (Elektroprivreda Češke) za BiH Hejsek rekao je da ova renomirana kompanija u većinskom državnom vlasništvu želi da učestvuje u izgradnji novih kapaciteta u termoelektranama "Tuzla" i "Kakanj" uz korištenje najsavremenije tehnologije.

Zaključeno je da će se razgovori o ovim temama uskoro nastaviti uz prezentaciju projekata ČEZ-a, saopćio je Ured za informiranje Vlade FBiH.