Susret Mujezinović-Motai
0

Interes za proširenje ekonomske saradnje

FENA
Današnji prvi susret federalnog premijera Mustafe Mujezinovića s japanskim ambasadorom u Bosni i Hercegovini Futaoom Motaijem protekao je u sagledavanju mogućnosti za jačanjem ekonomske saradnje između dviju zemalja, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Federalne vlade.

Premijer Mujezinović informirao je gosta o planovima Vlade FBiH da realizira izgradnju elektroenergetskih kapaciteta za koje postoje dobri prirodni uvjeti i o projektima ukupne vrijednosti od oko 3,1 milijardu eura.

Za njihovu su realizaciju neophodne strane investicije.

Jedan od projekata koji se mogu realizirati uz kreditnu podršku Japana jeste i izgradnja kolektora za otpadne vode koje zagađuju rijeku Bosnu.

Mogućnost saradnje je i u kreditiranju izgradnje neke od dionica na koridoru 5-C na teritoriji FBiH.

Premijer je istakao da se robna razmjena s Japanom može povećati uvozom japanske tehnologije, ali i izvozom naših poljoprivrednih proizvoda u ovu zemlju.

Ambasador Motai pokazao je interes za planirane Vladine projekte i izrazio spremnost Japana da pomogne u privrednom oporavku.

Uz podatak da je Japan do sada u vidu pomoći za obnovu naše zemlje izdvojio 350 miliona američkih dolara u raznim sektorima, istakao je da se u narednom periodu ekonomski odnosi mogu razvijati putem kreditiranja projekata važnih za razvoj Bosne i Hercegovine i proširenjem robne razmjene, saopćeno je.