Susret Branković-Cetkin
0

Interes američkih kompanija za ulaganja u FBiH

FENA
Tokom današnjeg susreta u Sarajevu premijera Federacije BiH Nedžada Brankovića s zamjenicom američkog ambasadora u BiH Judith Cetkin razgovarano je o saradnji s američkim kompanijama zainteresiranim za ulaganja na području FBiH.

Već je iskazano zanimanje za privatizaciju BH Telekoma, razvoj energetskog sektora i neke druge projekte.

Premijer Branković istakao je da će proces privatizacije BH Telekoma biti javan i transparentan uz pomoć stranog konsultanta. Potvrdio je da će nova zakonska rješenja u energetskom sektoru biti u skladu s principima Evropske unije.

Pozdravio je zanimanje američkih kompanija za ulaganja na području FBiH i naglasio da je u Vladinom programu partnerstva javnog s privatnim sektorom američki kapital dobro došao.

Posebno je razgovarano i o namjeri američke kompanije "Evromedic" da u Sarajevu otvori centar za dijalizu bubrega, kako je već realizirano u RS-u.

Prezentirani su i projekti USAID-a koji su u funkciji pomoći našoj zemlji.

Projekat "ELMO" je sistem prikupljanja svih doprinosa na jednom mjestu, što će dovesti do budžetskih ušteda i otvoriti mogućnosti da stope doprinosa budu smanjene, a obuhvat naplate povećan. Dogovoreno je da se projekt javno prezentira 30. jula u Sarajevu.

Projekat "SPIRA" odnosi se na racionalizaciju javne administracije i predstavlja vid pomoći u okviru reformskih akcija u ovoj oblasti, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.