Najveći operater na svijetu
0

Intercontinental širi mrežu hotela u Kini

FENA
Turistički lanac "Intercontinental", najveći operator hotela na svijetu po broju soba, najavio je da će do kraja godine u Kini lansirati novi hotelski brend više srednje klase.

Izvršni direktor grupe "Intercontinental" Andrew Koslet izjavio je da će novi hoteli u Kini biti pozicionirani između unaprijeđenog lanca "Crowne plaza" i luksuznog brenda "Intercontinental", prenijele su agencije.

Uprava kompanije planira da u narednih nekoliko godina udvostruči obim poslova na ključnim tržištima u usponu, u Kini, Indiji i na Bliskom istoku.

Grupa "Intercontinental", sa sjedištem u Londonu, procjenjuje da će Kina do 2025. godine preteći SAD na mjestu najvećeg hotelskog tržišta.

Kompanija je saopćila da je njen neto profit u 2010. skočio 38 posto, na 293 miliona dolara. "Intercont", vlasnik hotelskog lanca "Holiday inn", saopćio je da je ukupan prihod kompanije porastao 6,0 posto, na 1,63 milijarde dolara minule godine, zahvaljujući oporavku globalne privrede i rastu poslovnih putovanja.

Prošla godina bila je odlična za kompaniju, naglasio je Koslet, navodeći da je poslije usporenog starta u 2010. industrija doživjela jedan od najsnažnijih oporavaka u njenoj istoriji, nadmašivši sva očekivanja.

To će omogućiti isplatu većih dividendi za minulu godinu, dodao je Koslet, naglašavajući da je prioritet kompanije da poveća udio na tržistu i da unaprijedi profit u narednih nekoliko godina, kada se očekuje snažan rast privrede.