Kakanj
0

'Inspekt RGH' otvorio ekološku laboratoriju

FENA
Kakanj
Kakanj
Hvatajući korak ka zahtjevnim evropskim standardima u ekologiji i kao odgovor na povećane potrebe tržišta, najveća bh. kontrolna kuća "Inspekt RGH" pustila je u Kaknju u rad drugu moderno opremljenu i akreditiranu laboratoriju za ekološka ispitivanja.

Laboratorija je opremljena najsavremenijim tehnološkim uređajima kojima je u mogućnosti vršiti monitoring otpadnih voda, određivanje EBS-a i ispitivanje zagađenosti zraka.

"Bitno je naglasiti da u 'Inspekt RGH' već godinu dana uspješno radi laboratorija za ekološka ispitivanja u Tuzli. Uložena su znatna sredstva u edukacije postojećih i prijem novih kadrova i u Kaknju da bi i ta laboratorija imala sve predispozicije da bude među vodećim srodnim laboratorijama u BiH i u širem okruženju", kazao je direktor "Inspekt - RGH" d.o.o. Sarajevo Halid Jazvin.

Dodao je da je omogućeno da rezultati koje daje ispitna laboratorija budu priznati u svijetu bez naknadnog preispitivanja, što je od ogromnog strateškog značaja u konačnici i za samu državu BiH.

"Inspekt - RGH" d.o.o. Sarajevo posjeduje akreditirane dvije ispitne laboratorije za ispitivanje tečnih naftnih goriva, dvije laboratorije za analize svih vrsta ugljeva, koksa, biomase, boksita i proizvoda bazne hemije i laboratoriju za otpadne vode.

Uz stalno provjeravane i uspješno obnovljene međunarodne certifikacijske audite certifikacijski rejting "Inspekt - RGH" d.o.o drži i na poziciji ravnopravnog člana prestižnih svjetskih organizacija kao što su IFIA (International Federation of Inspection Agencies) i ASTM (American Society for Testing and Materials).

Također, "Inspekt RGH" radi na kvalitativno-kvantitativnoj kontroli roba koje se uvoze preko pomorskih i riječnih luka.

Te poslove obavlja preko firmi kćerki "Inspekt RGH" Ploče u Hrvatskoj, "Inspekt RGH" Zvornik s podružnicom u luci Bar u Crnoj Gori i podružnicom u riječnoj luci Distrikta Brčko.

“Inspekt - RGH” d.o.o. Sarajevo u Evropi je među prvih pet firmi u djelatnosti kontrole i laboratorijskih ispitivanja svih vrsta ugljeva, mineralnih sirovina, uzorkovanja, analize i izrade elaborata o kvalitetu rudnih nalazišta, nafte, naftnih proizvoda, otpadnih voda, biomase itd. "Inspekt RGH" u svom šezdesetogodišnjem radu na kontroli kvaliteta i kvantiteta roba u trgovinskoj razmjeni i pri uvozu i izvozu je bio i ostao nezaobilazan od poslovnih partnera sa cijelog Balkana i dijelova srednje Evrope.