Ekonomija
0

Inostrani investitori sve zainteresovaniji za FBiH

Sarajevo-x.com
Premijer Federacije BiH Nedžad Branković i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo razgovarali su danas, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, s izaslanstvom Europske banke za obnovu i razvitak (EBRD), ne čelu s direktorom Poslovne grupacije za energetiku i prirodne resurse Riccardom Pulitijem.

Kazavši kako je snaženje energetske infrastrukture jedan od prioriteta Federalne vlade, premijer Branković istaknuo je dosadašnju bitnu ulogu EBRD-a, posebice jer se angažirao u iznimno bitnim razvojnim i reformskim projektima. Takav angažman EBRD-a, dodao je Branković, rezultirao je i porastom zainteresovanosti inostranih investitora za ulaganja FBiH i BiH.

  • Ta povećana zainteresovanost stvara jednu novu realnost i dovodi nas u poziciju kada možemo i moramo otvoriti pitanje cijene kapitala, odnosno dobijanja povoljnijih međunarodnih kreditnih aranžmana za projekte koje provodimo - kazao je premijer.

On je, također, ukazao na činjenicu da postojanje Elektroprijenosa BiH predstavlja dobar model za rješavanje brojnih pitanja u BiH kroz tehnološki, a ne politički princip.

Ministar Hećo goste je, uz ostalo, upoznao sa studijom, koja je u fazi izrade, o regluliranju toka rijeke Bosne. Riječ je o projektu kojim bi bila obuhvaćena i gradnja 20-ak mini hidroelektrana ukupne snage 400 MW. Na ovaj način bi, ujedno, bilo riješeno pitanje otpadnih voda u slivu rijeke Bosne, ali i omogućeno da ova rijeka, većim dijelom, bude plovna.

Tokom razgovora, u kojima su sudjelovali i direktori Elektroprivrede BiH Amer Jerlagić i BH Gasa Almir Bećarević, razmatrani su i projekti izgradnje vjetroelektrana u Hercegovini, odnosno razvitka primarne distribucijske mreže za prirodni plin.