biznis
0

Inicijativa za razvoj stručnog kadra u BiH

Sarajevo-x.com
Svečanom primopredajom makete upravne zgrade Rijaseta Islamske Zajednice i rezidencije reis-ul-uleme u Bosni i Hercegovini, koja će biti održana u ponedjeljak, 15.09.2008. godine u Hotelu Radon Plaza u Sarajevu, u prisustvu reis-ul-uleme dr. Mustafe ef. Cerića, autora cjelokupnog projekta arhitekta Zlatka Ugljena, te predstavnika vodećih bh. kompanija, ujedno će započeti i projekat intenzivnog razvoja stručnog kadra u Bosni i Hercegovini iz oblasti 3D tehnologija, uz pomoć slovenačkih kompanija prisutnih na našem tržištu.
Edvard Sternad i Dino Selimović

Pomenuta maketa izrađena je od strane 5D-CADD d.o.o. Sarajevo i IB-PROCADD d.o.o. Ljubljana u saradnji sa autorima projekta pomoću naprednih tehnologija 3D modeliranja i 3D štampe, uz upotrebu najsavremenijih 3D softverskih rješenja (Rhinoceros) i 3D opreme (Z Corporation) dostupne na tržištu, čiji su pomenute kompanije zastupnici za regiju Adria.

Ideja o pokretanju inicijative za razvoj i implementaciju novih tehnologija s ciljem razvoja visokoobučenog i stručnog kadra na domaćim Univerzitetima, potekla je od g. Edvarda Sternada, direktora IB-PROCADD Ljubljana: "Ukoliko bh. visokoškolske ustanove u najskorije vrijeme u svoj nastavni proces ne uvedu nova softverska rješenja, modernu opremu i ne započnu stvarati konkuretan kadar kroz praktičnu nastavu, onda će se Bosna i Hercegovina naći na samom začelju tehnološki razvijenih zemalja. Naša inicijativa ima za cilj da animira slovenske kompanije prisutne na tržištu BiH, koje će kroz donacije i sponzorstva obezbjediti nabavku određene opreme, licencnih softverskih paketa i potrošnih materijala za nekoliko članica Univerziteta u Sarajevu," riječi su Edvarda Sternada, direktora IB-PROCADD d.o.o. Ljubljana.

Grupacija koju predvodi IB-PROCADD d.o.o. Ljubljana je vodeća u regiji na području implementacije 3D tehnologija (3D skeniranja, 3D projektovanja/modeliranja i 3D tiska) u raznim inženjerskim granama, a dio grupacije je i firma 5D-CADD d.o.o. sa sjedištem u Sarajevu.

"Slovenačke kompanije trebaju pokazati svoju spremnost da ulože u razvoj mladih kadrova sa područja BiH. Naš projekat im nudi jednokratnu priliku za trajnu promociju, te da kao sponzori učestvuju u finansiranju izrade predmetne makete i projekta bržeg razvoja interdisciplinarnih znanja i poslovnih procesa korištenja najsavremenijih 3D tehnologija u cilju edukacije mladih perspektivnih kadrova u našoj zemlji,“ kazao je Dino Selimović, direktor 5D-CADD d.o.o. Sarajevo.

Fotografija stvarne makete upravne zgrade Rijaseta i rezidencije Reisa Islamske zajednice Bosne i Hercegovine

Rezultat projekta, čiji završetak je planiran za maj 2009. godine doniranjem i instaliranjem opreme i softverskih rješenja na partnertskim fakultetima Univerziteta u Sarajevu, bit će kreiranje visokostručnih mladih kadrova koji će u suradnji sa iskusnim projektantima biti nosioci tehnološkog proboja, kao rezultat najbolje moguće investicije sponzora u visokotehnološko obučene kadrove, bez kojih uspješno poslovanje već u bliskoj budućnosti neće biti moguće.

Pomenuta grupacija, a prvenstveno kompanije 5D-CADD iz Sarajeva i IB-PROCADD iz Ljubljane, u proteklih nekoliko godina establirali su se na jednu od vodećih pozicija u regiji iz oblasti 3D tehnologija, što, između ostalih, pokazuju i najnoviji realizovani projekti, poput izrade atraktivnih maketa za promociju grada Ljubljane na najvećem svjetskom nekretninskom sajmu MIPIM u Cannesu, zatim učešće na 1. Međunarodnom simpoziju digitalizacije kulturne baštine BiH koji je održan u aprilu 2008. u Sarajevu, učešće na II savjetovanju "Reforma visokog obrazovanja – primjena Bolonjskih principa na Univerzitetu u Sarajevu”, te niz trenutno aktuelnih projekata čija se realizacija planirana do kraja tekuće godine.

Podršku ovoj inicijativi već su dali i svojim aktivnim angažmanom potvrdili reis-ul-ulema IZBiH dr. Mustafa ef. Cerić, rektor Univerziteta u Sarajevu dr. Faruk Čaklovica, kao i predstavnici Elektrotehničkog fakulteta i Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu.