biznis
0

Infrastruktura za razvoj malih i srednjih preduzeća

FENA
Okrugli sto o temi "Infrastruktura za razvoj malih i srednjih preduzeća u BiH“ organizirali su u srijedu u Sarajevu Vanjskotrgovinska komora BiH, Švicarska agencija za razvoj i saradnju (DEZA) i Njemačko društvo za tehničku saradnju (GTZ).

Mala i srednja preduzeća su okosnica privrednog razvoja svake zemlje i imaju značajnu ulogu sa stanovišta ekonomskog razvoja, rasta zaposlenosti i društvene stabilnosti.

Ocijenjeno je da dosadašnje rasparčavanje velikih preduzeća u BiH na manja i srednja preduzeća do sada nije dalo očekivani efekt te da je takvo stanje proizišlo iz nepostojanja industrijske politike na državnom nivou, lošeg poticaja države i nepostojanja adekvatne infrastrukture.

Na skupu je bilo govora i o tehnološkim parkovima kao mjestima za tehnološki transfer i razvoj poduzetništva, značaju poslovnih inkubatora, koji su prema riječima Envera Sarvana, predstavnika inkubatora iz Gradačca, možda i najbolja šansa za one privrednike koji imaju ideju a nemaju novac.

Sarvan je naglasio kako u BiH ima devet poslovnih inkubatora, dodavši da je u njima do sada posao našlo oko 800 osoba.

Prema ocjeni učesnika okruglog stola, domaćih privrednika, postojeće industrijske zone u BiH tek su u neznatnom procentu obnovljene i na njihovom osposobljavanju trebalo bi početi raditi što prije, s obzirom na to da je njihova zadaća doprinos ravnoteži raspodjele proizvodnje i rada i doprinos organizaciji planske privrede. Te zone mogu biti i predstavljači brze industrijalizacije privlačeći privatna ulaganja.

Okruglim stolom se željelo da diskusija relevantnih stručnjaka dade novi impuls i ideje donositeljima odluka koji se bave podrškom malim i srednjim poduzećima na svim nivoima te da ih podstaknu na donošenje konkretnih prijedloga za rješenja i poboljšanja u toj oblasti.