biznis
56

Informatička sekcija OŠ "Safvet-beg Bašagić" u Telemachovom showroomu

Klix.ba
Članovi informatičke sekcije OŠ "Safvet beg Bašagić" iz Sarajeva posjetili su showroom Telemacha u BBI centru gdje im je omogućeno da, uz najsavremeniju tehnologiju, iskoriste prednosti brzog interneta, skinu svoje omiljene aplikacije i igrice sa mreže.

Tokom druženja djeca su bila u prilici da pokažu šta vole koristiti na internetu i da surfaju velikim brzinama.

Pod sloganom "Naš leti" osoblje Telemacha prezentiralo je mogućnosti brzog skidanja aplikacija i igrica, a učenici su se aktivno uključili u diskusiju o temama koje su ih zanimale poput eksterne mature o kojoj, putem interneta, mogu saznati više informacija, provjeriti šta ih čeka, vidjeti testove prethodnih godina, ući u katalog pitanja i priprema.

Osoblje Telemacha im je ukazalo na značaj super brzog interneta u provjeri rezultata mature. Predstojeća matura predstavljala je samo jedan dio interesovanja učenika. Koristeći brzine od 100/100 Mbps internet konekcijom učenici su demonstrirali kako mogu doći do sadržaja vezanih za stipendije, mogućnosti školovanja ali i skinuti zabavne sadržaje.

"Brzina interneta je veoma važna, jer nam omogućava neometan rad sekcije, ali i kući je isto tako važno imati brzi internet jer u suprotnom nastaju problemi kada se više osoba spoji na mrežu", naglasili su.

Dodali su da su svaki put pozitivno iznenađeni količinom informacija i ideja koje djeca nose sa sobom. Suočiti se sa pitanjima ovakvih talenata i rekla bih, IT magova pravi je izazov i moraju se dobro pripremiti. Iz tog razloga Telemach je pripremio i naredne sedmice pokreće takmičenje za osnovne škole na temu 'Kako ćemo komunicirati 2030?'

Ovim takmičenjem koje će rezultirati vrijednim nagradama žele se potaknuti najmlađi sugrađani da maštaju o tome kako će ‎se dinamična ICT industrija razvijati i omogućiti im da efikasnije komuniciraju petnaest godina od sada.

Ovakvi susreti s učenicima u velikoj mjeri doprinose edukaciji učenika o trendovima u ICT tehnologijama ali istovremeno daju provajderu poput Telemacha mogućnost da sazna šta mladi ljudi očekuju od njihovog servisa i koji su to sadržaji koje treba razvijati i prilagođavati novim generacijama.

"Telemach je do sad uložio preko 65 miliona maraka u izgradnju moderne mreže nove generacije Docsis 3.0 koja omogućava brzine do 400 Mbps, te namjerava nastaviti sa daljnim investicijama i unaprijeđenjem mreža i usluga (oko 32 posto godišnji prihoda investira u razvoj) kako bi BiH građani bili u korak sa naprednim zemljama u korištenju digitalnih tehnologija", naglasio je Željko Batistić, direktor Telemacha.

Na događaju u showroomu, kompanija Telemach je svim prisutnim učenicima podijelila prigodne poklone.