Eurostat
0

Inflacija u eurozoni pala na 0,9 posto

FENA
Godišnja stopa inflacije u 16-članoj eurozoni pala je u februaru na 0,9 posto, što je njeno prvo smanjenje od ljeta 2009., saopćio je u utorak statistički ured Evropske unije – Eurostat.

Pad stope inflacije u eurozoni s januarskih jedan posto je prvo smanjenje otkad je u julu 2009. zabilježena rekordno niska stopa od minus 0,7 posto, u vrijeme kada su posljedice globalne ekonomske krize bile najočiglednije, prenijele su svjetske agencije.

Podaci za čitavu Uniju, koja broji 27 zemalja članica, pokazuju da je prošlog mjeseca stopa inflacije iznosila 1,4 posto prema januarskih 1,7 posto, navodi se u saopćenju Eurostata.

Inflacija je i dalje značajno niža od cilja Evropske centralne banke – ispod ali blizu dva posto.

Stopa inflacije se znatno razlikuje među članicama EU-a i kreće se od 5,3 posto u Rumunjskoj i 4,6 posto u Mađarskoj do negativne inflacije od minus 0,9 posto u Portugalu i 2,2 posto u Irskoj, čija je gospodarstvo zbog brzog ekonomskog rasta ranije bilo poznato kao "keltski tigar".

Nezaposlenost se u eurozoni u januaru zadržala na razini od 9,9 posto, što je novi dokaz da oporavak Evrope od najgore recesija posljednjih desetljeća nije praćen istovremenim oporavkom zaposlenosti.