biznis
0

Industrijska proizvodnja u Japanu pala za 10 posto

FENA
Foto: AFP Graphic
Foto: AFP Graphic
Japanska industrijska proizvodnja pala je za 10 posto u januaru, što je najveći mjesečni pad otkako su se počeli bilježiti podaci o industrijskoj proizvodnji prije više od pola stoljeća.

To je četvrti uzastopni mjesec da industrijska proizvodnja bilježi pad, dok druga svjetska ekonomija pati od najteže recesije u više decenija.

Posljednje brojke uslijedile su samo nekoliko dana prije nego što je vlada saopćila da je izvoz pao za 45,7 posto u januaru u odnosu na period otprije godinu dana.

Japanska ekonomija pati zbog pada potražnje za njenim proizvodima širom svijeta.

Potrošači širom svijeta strahuju da će izgubiti radna mjesta u globalnoj ekonomskoj krizi i više ne žele kupovati japansku elektroniku i automobile, javlja dopisnik BBC-a iz Tokija Roland Buerk.

Japanska proizvodfnja automobila pala je za rekordnih 41 posto godišnje u januaru, saopćilo je Japansko udruženje proizvođača automobila.

Ono je saopćilo da je u januaru prodano 576.539 vozila u poređenju s 976.975 u istom mjesecu 2008.

I sami Japanci također kupuju manje, dok je u januaru prosječna potrošnja domaćinstva pala za 5,9 posto u odnosu na isti period prošle godine, javlja BBC.

I nezaposlenost je također porasla - broj nezaposlenih je porastao za više od 200.000 ljudi. "Recesija ima sve teže posljedice po realnu ekonomiju", izjavio je ministar finansija Kaoru Yosano.

Japan se nekada smatrao otpornim na globalnu kriziu jer njegove banke nisu bile pod pritiskom loših kredita kao one u SAD-u i u Evropi, tvrdi dopisnik BBC-a.

On, međutim, kaže da se japansko oslanjanje na strana tržišta kako bi spasio svoju ekonomiju od duge krize u 1900-im sada pokazuje u pravom svjetlu.