biznis
6

Indonezijske aviokompanije nakon devet godina ponovo mogu letjeti u SAD

Klix.ba
Aviokompanije iz Indonezije su napokon dobile novu dozvolu za letove u SAD nakon što su zadovoljile sigurnosne propise, tako da je ukinuta devetogodišnja zabrana.

Američka federalna administracija za avijaciju (FAA) je dodijelila indonezijskim kompanijama certifikat Kategorije 1 za sigurnost nakon što je 2007. godine nametnula zabranu zbog nekoliko većih nesreća.

Evropska unija je također izdala dozvole za tri indonezijske kompanije.

Nakon inspekcije u martu, Indonezija zadovoljava sigurnosne standarde Organizacije međunarodne civilne avijacije. U proteklih 10 godina su indonezijski avioni doživjeli čak 13 nesreća, što je više od globalnog prosjeka.

Indonezijska državna aviokompanija Garuda Indonesia će uspostaviti letove prema SAD-u sljedeće godine, a razmišlja se o letu na relaciji Džakarta - New York - Los Angeles.

Međutim, analitičari tvrde da je pred indonezijskim kompanijama velik izazov koji će zahtijevati velika novčana sredstva.

"Radi se o ogromnoj i rizičnoj investiciji, a Garuda već ima poteškoća s međunarodnim letovima", izjavio je Brendan Sobie iz Centra za azijsko-pacifičku avijaciju.

Indija i Filipini su prethodnih godina također dobili dozvolu za letove u SAD, a istu je u decembru prošle godine izgubio Tajland.