biznis
2

Indijci sagradili aerodromski terminal vrijedan 2 milijarde dolara

Klix.ba
(Foto: AFP)
U iznimno siromašnom dijelu Mumbaija gdje ljudi žive u barakama bez osnovnih higijenskih uslova za život, danas je predstavljen novi, moderno uređeni aerodromski terminal vrijedan čak dvije milijarde dolara.

Indijski međunarodni aerodrom Chhatrapati Shivaji je u potpunosti renoviran i očekuje se da će godišnje tim primati do 40 miliona putnika. Najviše novca uloženo je u izgradnju terminala T2, zbog kojeg je kompanija GVK Power, koja je preuzela aerodrom 2006. godine, srušila blizu 100 okolnih objekata uključujući i policijsku stanicu.

Zgrada aerodroma je na četiri sprata. Terminal je površine 439.203 kvadratnih metara, odnosno veličine 27 nogometnih terena, a tu je smješteno 208 šaltera te više od 21.000 metara kvadratnih prostora za trgovine.

Od jednog do drugog odredišta putnici na aerodromu stižu pokretnim trakama, stepenicama i liftovima. Naime ugrađeno je 47 pokretnih traka i 73 lifta, a parking ispred aerodroma može primiti 5.000 vozila.

Oni koji na svoj let trebaju čekati imat će priliku da se na aerodromu upoznaju s kulturom indije zahvaljujući umjetničkom projektu nazvanom Jaya He. Naime, zid dug 3,2 kilometra, koji se proteže na tri sprata, ukrašen je brojnim umjetničkim djelima, slikama, skultpurama i drugim umjetninama iz indijske kulture, uključujući i one izrađene od blata i kravljeg izmeta. U jednom dijelu terminala postavljeno je više od 1.000 lampica koje podsjećaju na nacionalni cvijet Indije - lotos.

Za sigurnost je "zaduženo" čak 2.300 kamera, a putnici će obavještenja dobijati i preko 4.100 zvučnika.

"Nakon što sam obišao Terminal T2 mogu reći da svi drugi aerodromi u svijetu izgledaju banalno", kazao je Anand Mahindra poznati indijski biznismen.

Radove na aerodromu izvodila je firma GVK , a potpredsjednik Sanjay Reddy je istakao da je to najznačajniji projekt u Mumbaiju od otvaraja željezničke stanice.

No, nisu svi zadovoljni zbog izgradnje ogromnog i modernog terminala.

Siromašno stanovništvo se nada da će nešto od "magične prašine" pasti i ispred njihovih vrata, s obzirom da većina njih živi u slamnastim barakama svega nekoliko metara od nevjerovatne strukture koja oduzima dah svjetlucajući i mirišući na bogatstvo.

Terminal će zvanično biti otvoren krajem januara.