biznis
0

Indeksi na Wall Streetu u plusu drugi dan zaredom

SRNA
Na Wall Streetu su u utorak Dow Jones i SiP 500 indeks porasli drugi dan zaredom, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo podacima iz američke ekonomije i nadi u odlučnije rješavanje evropske dužničke krize, ali trgovalo se oprezno.

Dow Jones indeks ojačao je 32 boda, ili 0,28 posto, na 11.555 bodova, a SiP 500 0,22 posto, na 1.195 bodova. Nasdaq indeks oslabio je 0,47 posto, na 2.515 bodova.

Blagi rast Dow Jones i SiP indeksa pokazuje da je splasnula euforija od prethodnoga dana kada su cijene dionica skočile gotovo tri odsto. Nada da će evropski lideri preduzeti odlučnije korake u suzbijanju dužničke krize i dalje podržava tržište, ali puno je nagađanja, a malo konkretnih rješenja.

Nakon snažnog rasta dan prije, juče je SiP indeks finansijskog sektora, čije kretanje najviše zavisi od evropske dužničke krize, oslabio 0,6 odsto.

Loša vijest za banke stigla je i nakon zatvaranja Wall Streeta. Agencija Standard & Poor's smanjila je kreditni rejting pet od šest najvećih američkih banaka.

Pozitivno je na tržište djelovao izvještaj Conference Boarda, prema kojem je povjerenje potrošača dostiglo najviši nivo od jula, što podstiče nadu da će Amerikanci više trošiti tokom praznične šoping sezone.

Najviše se trgovalo dionicama AMR Corpa, vlasnika American Airlinesa, jer je nekad najveća američka vazduhoplovna kompanija pokrenula stečaj i imenovala novog predsjednika. Cijena dionice AMR-a potonula je 84 posto.
Ali porasle su cijene dionica u sektoru uslužnih djelatnosti i proizvođača robe za široku potrošnju. To su tzv. defanzivni sektori, pa njihov rast pokazuje da su ulagači oprezni.

Na suzdržanost ulagača ukazuje i mršav obim trgovanja. Na Wall Streetu, Ameriken štok eksčejndžu i Nasdaq vlasnika je juče zamijenilo samo 6,7 milijardi dionica, znatno ispod prosječnog dnevnog obima od oko osam milijardi.

I na evropskim berzama cijene dionica juče su porasle. Londonski FTSE ojačao je 0,46 posto, na 5.337 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,95 posto, na 5.799 bodova, a pariški CAC 0,46 posto, na 3.026 bodova.