biznis
278

Indeks kvalitete života: U Finskoj se živi najbolje, BiH na 69. mjestu

Klix.ba
Helsinki (Foto: AFP)
Helsinki (Foto: AFP)
Finska je rangirana kao najviše društveno progresivna zemlja na svijetu, dok su Sjedinjene Američke Države (SAD) pale tri mjesta i našle se na 19. mjestu.

Istraživanje je obuhvatilo podatke o kvaliteti života u državama širom svijeta, a u učestvovalo je 160 zemalja. Bosna i Hercegovina našla se na 69. mjestu.

U obzir nije uzet samo standardni pokazatelj načina i kvalitete života - bruto domaći proizvod (BDP), već i stvari kao što su zdravstvo, stanovanje, obrazovanje i politička sloboda. Social Progress Index, odnosno lista zemalja koje su ostvarile najveći napredak u ostvarivanju temeljnih ljudskih potreba, pokazuje da Finsku slijede Kanada, Danska, Australija, Švicarska, Švedska, Norveška, Velika Britanija te Island.

"Indeks socijalnog napretka dokazuje da BDP nije presudan. Potrebno nam je više zemalja poput Kostarike, koja istiskuje mnogo društvenog napretka od svog skromnog BDP-a“, rekao je Michael Green, izvršni direktor neprofitne američke organizacije zadužene za ovakav način rangiranja zemalja.

Skroman BDP po glavi stanovnika Kostarike iznosi samo 14,2 dolara te se tako ova zemlja našla na 28. mjestu od 160. zemalja. Što se tiče zemalja iz regiona, Hrvatska se našla na 33. mjestu, Srbija na 47., Crna Gora na 55., Makedonija na 57., a Albanija je na 52. mjestu. Slovenija je daleko najbolje rangirana zemlja Balkana i nalazi se na 20. mjestu. Na dnu liste nalazi se Zambija, a ispred nje su Vijetnam, Sudan, Turkmenistan, Malta, Luksemburg i Oman.

Neke od ekonomski najrazvijenijih zemalja rangirane su izvan prvih deset pozicija.