U januaru u FBiH
0

Indeks cijena proizvođača industrijskih proizvoda viši za 0,2 posto

FENA
Ukupan indeks cijena industrijskih proizvoda u januaru 2009. u Federaciji BiH viši je za 0,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, podaci su Federalnog zavoda za statistiku.

Posmatrano prema glavnim industrijskim grupacijama, indeks cijena energije viši je za 0,4 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,2 posto, a intermedijalnih proizvoda, osim energije i trajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,1 posto.

Pad indeksa cijena je registriran kod kapitalnih proizvoda za 0,4 posto.

Posmatrano po odjeljcima, rast indeksa cijena je registriran kod vađenja ugljena i treseta za 1,4 posto, prerade drveta i proizvodnje proizvoda od drveta, osim namještaja te proizvodnje metala za 0,8 posto, proizvodnje hrane i pića za 0,3 posto i proizvodnje ostalih nemetalnih mineralnih proizvoda, proizvodnje motornih vozila, prikolica i poluprikolica i proizvodnje namještaja za 0,1 posto.

Pad indeksa cijena je registriran kod proizvodnje električnih mašina i aparata za 5,8 posto, proizvodnje koksa, naftnih derivata i nuklearnog goriva za 1,1 posto, proizvodnje celuloze, papira i proizvoda od papira za 0,7 posto, proizvodnje mašina i uređaja za 0,6 posto i proizvodnje proizvoda od gume i plastike za 0,3 posto.

Ukupan indeks cijena proizvođača industrijskih proizvoda u januaru 2009.godine viši je za 1,6 posto u odnosu na prosječan indeks iz 2008., a u odnosu na januar 2008. viši je za 3,2 posto.