biznis
0

Imamović o privatizaciji dijela kapitala u tvornici Volkswagen u Vogošći

FENA
Generalni direktor ASA Holdinga, koji rukovodi aktivnostima članica ASA i Prevent grupacija, Nihad Imamović odbacio je danas u Sarajevu nepotpune informacije u pojedinim dnevnim novinama u vezi s privatizacijom dijela kapitala u tvornici Volkswagen Sarajevo u Vogošći, koje se direktno odnose na Prevent, čiji je udio 42 posto u vlasničkoj strukturi.

"Mi u grupaciji spremni smo uložiti u širenje proizvodnje i razvoj društva. U skladu s tim pristupili smo privatizaciji dijela vlasništva u Volkswagen tvornici u Vogošći. Međutim, taj ugovor je bio limitiran projektom studijom 1998.-2002. koju su izradili Vlada FBiH i Volkswagen AG", kazao je Imamović na pres-konferenciji.

Ta studija predvidjela je određene tokove na tržištu automobila u BiH i u Evropi, do kojih, nažalost, nije došlo.

"Ipak, tokom godina određene aktivnosti su napravljene da bi se domaći kupac automobila mogao osjećati zadovoljno. Zakon je omogućio da proizvođač radi na sklapanju finalnog proizvoda na osnovu uvoza djelimično sklopljenog proizvoda. Ta legistativa ne favorizuje niti jednu firmu, niti jedan brend. Zakon je napisan da bi u poslijeratnom periodu omogućio građanima BiH da jeftinije dođu do kvalitetnih proizvoda", rekao je Imamović.

On je podsjetio da je Prevent, kao strateški partner Volkswagena, kroz izradu kožnih presvlaka, odlučio osnažiti partnerstvo, pa su ušli u manji dio vlasništva u tvornici u Vogošći.

Prema ugovoru koji je potpisao Prevent s Agencijom za privatizaciju (APF) bilo je dogovoreno da se Unisu za 42 posto plati dva miliona KM, 158.000 KM akumulirane dobiti iz 2001. godine, te da se investira 18 miliona KM.

Imamović je precizirao da u ugovoru stoji da se kupac obavezuje da će u skladu s odlukom Upravnog odbora i prema dogovoru s Volkswagenom AG investirati 18 miliona KM.

Pored dva miliona KM koje je uplaćeno UNIS-u, na račun Volkswagena Sarajevo Prevent je uplatio 7,9 miliona KM.

"Međutim, svaki put kada je bilo govora oko novih investiranja VW je govorio da je problem recesije na tržištu automobilske industrije u Evropi i da ima višak kapaciteta, te da će kada dođu novi projekti to investirati", rekao je Imamović.

On je dodao da su u više navrata razgovarali s APF i Vladom FBiH i pokušavali objasniti da ne bježe od investiranja jer je ASA Prevent grupa za nepunih 13 godina investirala oko 140 miliona KM u projekte u BiH i za taj period zaposlili 3.400 ljudi.

Prokomentirao je i odluku Vlade FBiH, koja je na posljednjoj sjednici zadužila Agenciju za privatizaciju da s predstavnicima Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije i s Unis-Udružena metalska industrija d.o.o. Sarajevo i Prevent Sarajevo d.o.o. Visoko, izvrši analizu provođenja "Projektne studije 1998.-2002. godina“, te na osnovu činjeničnog stanja pripremi i predloži mjere za implementaciju i održivost projekta automobilske industrije utemeljen na ovoj studiji.

"Mislim da je to jedna odluka koja daje podršku mnogim drugim izvan sistema ASA Preventa, a kojima će biti omogućeno da se uključe u proizvodnju u autoindustriji, gdje je Volkswagen u zadnjih godinu i po uložio ogromna sredstva", kazao je Imamović.

Na sjednici UO Volkswagena Sarajevo, koja je zakazana za 27. august, prema njegovim riječima, trebala bi biti donesena odluka da se jedna fabrika iz Slovačke prebaci u Sarajevo, a koja predviđa oko 600 do 700 zaposlenih.

Imamović je još dodao da su kroz određene tekstove plasirane neutemeljene i neprovjerene teze o utaji poreza i štetama prema državi kroz neplaćanje carina, već od 1998. godine. On na to podsjeća da je Prevent ušao u vlasničku strukturu tvornice u Vogošći u oktobru 2001.

Istaknuo je da članice ASA i Prevent grupacija rade prema zakonu.

"Kroz angažman u Asocijaciji poslodavaca BiH stimulišem sve poslodavace da djeluju prema zakonu, a u isto vrijeme tražim od vlasti podršku za proizvodnju. Bez obostrane saradnje neće biti koristi ni za građane koji žele da budu ponosni na svoju zemlju, na proizvode i usluge koje možemo ponuditi svijetu" rekao je Imamović.