Damir Hadžić
0

"Imamović nema dozvolu za gradnju na Otoci"

FENA
Direktor ASA Holdinga Nihad Imamović i investitor "AGradnja" nema nijednu jedinu dozvolu za gradnju objekta u sarajevskom naselju Otoka, a koji se odnosi na Regulacioni plan "Ali-pašin Most VII".

Navodi koji u medijima da se u ovom slučaju radilo o iznudi novca i da je u to uključen SDP su puni izmišljotina i laži, s vrlo jasnim ciljem potpune diskreditacije ljudi.

To je na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu kazao načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Damir Hadžić.

Niti sam ja, a niti je u moje ime iko od bilo kog investitora tražio bilo kakve pare, kazao je Hadžić. On je pozvao sve nadležne organe da istraže navode da li se u ovom i svim drugim slučajevima dešavale ovakve radnje.

Investitor je na toj lokaciji napravio grad u gradu. Najveći problem je bio što je ugrožena statika objekta doma zdravlja Kumrovec, kao vitalnog objekta u oblasti primarne zdravstvene zaštite stanovnika i Novog Grada i grada Sarajeva i Kantona Sarajevo, kazao je Hadžić.

Naglasio je da je "od nadležnih službi naložena obustava i vraćanje objekta u provobitno stanje". Investitor se potpuno oglušio i nastavio gradnju, bez ijednog papira, bez obzira na to što je za ovaj Regulacioni plan režim zabrane građena, kazao je Hadžić.

"Nešto napraviti, pa onda tražiti saglasnost naknadno, kako bi se ono legaliziralo, u ovom slučaju ne može proći, zato što se niko ne može bahato i siledžijski ponašati kako bi ostvario svoj interes", poručio je Hadžić.

Predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva Marin Ivanišević naglasio je da je Regulacioni plan Ali-pašin Most VII donesen 2001. godine, a 2007. je gradonačelnica Sarajeva prihvatila inicijativu koja je došla iz Općine Novi Grad i predložila GV Grada Sarajeva Odluku o pristupanju izmjenama i dopunama RP Ali-pašin Most VII.

Gradsko vijeće je u 2008. donijelo zaključke kojim se utvrđuje Nacrt o izmjenama i dopunama Regulacionog plana Ali-pašin Most VII, sa smjernicama unutar kojih je naglašeno šta se može raditi u obuhvatu tog RP.

Unutar zaključaka koji su doneseni, uveden je režim zabrane građena do donošenja Regulacionog plana. Ta zabrana traje i danas i trajat će do 28. februara 2010. godine, odnosno najduže dvije godine do dana donošenja ovog zaključka, naglasio je predsjedavajući Ivanišević.

To znači da niko u ovom prostoru nije mogao poduzimati bilo kakve radove a samim tim niti dobijati dozvole za radove, do perioda donošenja plana, odnosno do 28. februara 2010. do kada je režim zabrane građena na snazi, kazao je Ivanišević. Dodao je da će se Prijedlog ovog regulacionog plana naći na Gradskom vijeću kad bude pripremljen.

Gradonačelnik Sarajevo Alija Behmen je naglasio da pravosudni i istražni organi trebaju da rade svoj posao da bi se utvrdila istina.