biznis
0

IFC planira investirati 100 milona eura u nenaplative bankarske plasmane

FENA
Članica Grupacije Svjetske banke IFC planira investirati do 100 miliona eura u nenaplative bankarske plasmane u Centralnoj i Istočnoj Evropi u saradnji s Värde Partners L.P., kompanijom koja je specijalizirana za nenaplative plasmane.

Zajedničke investicije na projektu, u iznosu do 450 miliona eura, imaju za cilj da pomognu privredama u regionu da se oporave od krize rješavajući problem loših zajmova.

Projekt brisanja nenaplativih plasmana iz bilansa banaka, koji je danas odobrio upravni odbor IFC-a, omogućit će bankama u regionu da nastave s kreditiranjem kompanija i građana i na taj način osnažiti ekonomsku aktivnost i otvaranje novih radnih mjesta.

Projekt će također doprinijeti razvoju transparentnog tržišta za nenaplative plasmane i tako unaprijedi efikasnost tržišta.

''Istočna Evropa je jedan od regiona koji je najteže pogođen finansijskom krizom koja je dovela do dramatičnog povećanja loših bankarskih kredita. Investiranjem u nenaplative plasmane pomažemo bankama da ponovo kanališu sredstva u privredu, što će osnažiti ekonomski oporavak i otvaranje novih radnih mjesta'', kazao je Lars Tunel, izvršni potpredsjednik i generalni direktor IFC-a, saopćeno je iz IFC-a.

Ova investicija je dio Programa za rješavanje problema dugova i oporavak preduzeća koji je IFC pokrenuo tokom Godišnje skupštine Grupacije Svjetske banke u oktobru 2009.

Program podržava stabilnost i razvoj preduzeća i finansijskog sektora tako što pomaže da se riješi problem nenaplativih plasmana, omogućavajući kompanijama i bankama da se fokusiraju na produktivne aktivnosti.